Порошенко підписав примусове стягнення аліментів і кримінальну відповідальність за домашнє насильство

Президент України Петро Порошенко 4 січня підписав два закони стосовно родини.

Про це повідомила прес-служба Адміністрації президента, - передає Громадське.

Так, виконання закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству» стосується міністерств соціальної політики, охорони здоров'я, освіти, МВС і судів.

Відповідно до закону, Нацполіція отримала право контролювати поведінку кривдника, щоб не допустити повторного насильства.

Також має бути створений Єдиний держреєстр випадків домашнього насильства. Крім того, будуть розроблені програми реабілітації для постраждалих і їхніх кривдників.

Нагадаємо, 6 грудня Верховна Рада запровадила кримінальну відповідальність за домашнє насильство і примус до шлюбу.

Інший підписаний документ — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів».

Закон передбачає нові засоби примусового виконання рішень до боржника, який боргує аліменти більш ніж на 6 місяців. Серед них — тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобом (на 6 місяців), зброєю, у полюванні і виїзді за кордон до повного погашення заборгованості зі сплати аліментів.

Також законом впроваджується новий вид адміністративного стягнення — соціальні роботи, які боржник виконуватиме у вільний від роботи чи навчання час.

закон кримінал суспільство

Знак гривні
Знак гривні