Попередні погрози та справа про вбивцю-родича судді. Що відомо про вбивство правозахисниці Ноздровської

Вбита юристка Ірина Ноздровська вела кілька резонансних справ проти впливових людей.

акція біля управління поліції з вимогою знайти вбивць, 2 січня

Дані про справу зібрало Громадське телебачення

Остання розмова по мобільному

Ірина Ноздровська зникла ввечері 29-го грудня. Як повідомив Громадському Віктор Сергєєв, батько колишнього нареченого Ірини, востаннє того дня з нею спілкувалася мама: «Вона дзвонила Ірі в 18:18. Та їхала в автобусі додому. Сказала, що вже проїхала Петрівку – чи метро Петрівку, чи село Нові Петрівці. Мати не зрозуміла. Після чого сказала, що їй не зручно говорити та поклала слухавку». За півгодини мати знову набрала доньку, проте вона вже не відповідала.

1 січня у Вишгородському районі знайшли тіло Ноздровської. Поліція визначила, що її було вбито, та кваліфікувала справу як навмисне вбивство.

За два дні до того, 27 грудня Ірина звернулась до юриста Андрія Хілька: «Вона просила допомогти їй у двох справах. За словами Ірини вони розвалювалися через корумповану систему влади. Казала, що не може навіть через депутатів нічого добитися. Ми розробили стратегію на шість місяців і почали працювати».

Чоловік додає, що за інформацією його колег Ірина протягом останнього тижня зверталась до чисельних юристів з тим же проханням.

«Я думаю вона вже розуміла, які можуть трапитись наслідки. Тому збирала незалежних людей для того, щоб якимсь чином втримати ці справи», – пояснює Хілько.

Мажорне ДТП

Йдеться про дві основні справи, якими останнім часом займалася Ірина Ноздровська. Перша — вбивство сестри Світлани Сапатинської. Друга – взяття під опіку сина загиблої.

30 вересня 2015 року в селі Демидів сталася аварія. Один із місцевих жителів – Дмитро Россошанський, — перебуваючи в стані наркотичного сп'яніння, збив на смерть 26-річну Світлану Сапатинську. Дядько винуватця ДТП на той момент був главою Вишгородського районного суду.

Ноздровська намагалася довести провину Россошанського та не дати йому вийти на волю.

«Вона знайшла багато доказів саме щодо фальсифікації матеріалів справи. Довела, що на свідчення привозили не Росошанського, а якусь іншу особу», – розповідає Тимофійчук.

Після двох років розглядів 27 грудня 2017 року суд в Обухові продовжив Россошанському термін утримання під вартою на 60 діб і направив матеріали справи на новий розгляд.

Дмитро Россошанський

Друга справа стосувалася Матвія – сина загиблої Світлани. Ірина домагалася взяття хлопчика під свою опіку. Його батько написав розписку про те, що немає претензій до вбивці своєї жінки – Дмитра Росошанського і не займається дитиною.

Попередні погрози вбитій

За словами друзів та рідних Ірини, жінці останнім часом погрожували, зокрема й під час судових засідань.

«Коли ми виходили з останнього засідання, знайомий Россошанського, який йому передачки носив в пакетах, сказав Ірині: «Будеш боятися вночі ходити», – розповідає Володимир Тимофійчук, близький друг сім’ї Ірини.

Версії вбивства

Адвокат Андрій Хілько говорить про двох підозрюваних: «Я в поліцію надав інформацію і зробив запит, щоб отримати їхні паспортні дані. Ірині погрожували зі сторони батьків винуватця і якийсь незрозумілий чоловік, який був на засіданні. Я подав матеріали до суду і ми спробуємо з’ясувати, що це був за чоловік».

Рідні Ірини впевнені, що вбивство скоїв хтось із оточення Дмитра Россошанського.

Поліція наразі розглядає чотири основних версії вбивства. Як повідомив речник Головного управління Нацполіції у Київський області Микола Жукович це: професійна діяльність Ірини Ноздровської загалом, справа за фактом ДТП, внаслідок якого загинула сестра юристки, хуліганство та зґвалтування.

Одна із перших версій, за яку візьмуться правоохоронці, зі слів Жуковича – саме справа за фактом ДТП.

Як свідка в поліцію привозили також колишнього нареченого Ноздровської, який розійшовся з нею в серпні 2017 року, але хотів зійтися знов.

ноздровська київ кримінал київщина

Знак гривні
Знак гривні