Як судять YouControl за обробку відкритих даних

Сьогодні проходить чергове засідання суду по компанії YouControl, яка впала у немилість за "незаконний збір" відкритої (!) інформації.

Представники громадянського суспільства звернулися з відкритим листом до влади щодо припинення тиску на компанію YouControl. Текст і підписанти тут.

Як відомо, Youcontrol створив систему пошуку інформації про компанії на основі публічних реєстрів (реєстру юридичних осіб, судових рішень, даних податкової та ліцензій тощо). Сервіс стає в пригоді комерційним структурам, які перевіряють своїх контрагентів, організаторам державних тендерів, журналістам і громадським активістам. Youcontrol виявився банально зручнішим у користуванні за державний реєстр компаній, де при пошуку треба вводити «капчу».

Крім того, журналісти можуть використовувати сервіс безкоштовно для візуалізації зв’язків компаній, їхніх засновників та керівників. Для прикладу, щоб з’ясувати, засновником яких підприємств є громадянин «Х», у державному реєстрі Вам треба заплатити 60 грн. А щоб дізнатися, де він є директором - знову 60 грн. За інформацію, в яких фірмах має право підпису - знову 60 грн. Отож державний реєстр виявився і незручним, і дорогим.

Приватна компанія Youcontrol зробила альтернативу цьому і попала в немилість. В СБУ вважають, що фірма незаконно збирала і продавала «інформацію, яка має обмежений доступ та є власністю держави».

Виходить, що таке звинувачення тепер можна закинути чи не кожному громадянину, який збирає та обробляє інформацію із державних реєстрів?

У березні 2017 Служба безпеки України провела обшуки у співробітників компанії Youcontrol. Після того справа дещо затихла.

Але під Новий Рік СБУ таки оголосила підозру директору Youcontrol.

29 грудня розглядалось обрання запобіжного захисту директору Youcontrol Сергію Мільману - сьогодні воно продовжується.

Детальніше про цю справу - на Судовому репортері

дані технології сбу data суд

Знак гривні
Знак гривні