НАБУ проводить слідчі дії у Держфінмоніторингу (по справі грошей Януковича)

На виконання рішення судді Солом'янського райсуду Києва детективи НАБУ проводять досудове розслідування за фактом можливого пособництва голови Державної служби фінансового моніторингу Ігоря Черкаського в розтраті так званих "грошей Януковича", які були конфісковані в результаті засекреченого рішення Краматорського міського суду Донецької області

Про це пише"Слово і діло" з посиланням на відповідь керівника управління зовнішніх комунікацій НАБУ Дар'ї Манжури.

За непідтвердженою інформацією, суд прийняв рішення після звернення адвокатів Януковича.

"Відомості про початок розслідування до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені детективами НАБУ на виконання рішення судді Солом'янського райсуду Києва за фактом можливого пособництва голові Держфінмоніторингу в розтраті облігацій внутрішньої державної позики, що належать компанії-нерезиденту Wonderbliss Ltd, в особливо великих розмірах, які обліковувалися в Ощадбанку й були конфісковані за вироком Краматорського міського суду Донецької області", – зазначає в листі Манжура.

Вчора детективи НАБУ провели слідчі дії у державній службі фінансового моніторингу за зверненням захисту екс-президента Віктора Януковича.

З іншої сторони, представники парламентської більшості стверджують, що саме НАБУ, а не суд, підозрює керівника Держфінмоніторингу в пособництві розтраті конфіскованих $1,5 млрд «грошей Януковича». Також, НАБУ звинувачують у "лобіюванні".

НАБУ має надати пояснення, чи лобіює воно вкрадені гроші Януковича-Курченка, - вважає заступниця голови фракції Народний фронт Вікторія Сюмар.

"НАБУ розслідує не інші рахунки, награбованих Януковичем чи його послідовниками-корупціонерами мільярдів. Не конфісковувує нові корупційні гроші до бюджету( звісно, з поданням до суду і відповідними доказами). Розслідує не те, чи дійсно ці конфісковані кошти в бюджеті добросовісно використовуються на потреби армії і тд... А розслідує, чому Держфінмоніторинг не дав Януковичу вивести вкрадені ним мільярди", - обурено пише Сюмар.

НАБУ почало дане розслідування за зверненням адвоката, який діє в інтересах однієї з офшорних компаній. В рамках цього розслідування бюро вже подало перше клопотання про доступ до документів.

Як зазначається, детективи просили надати тимчасовий доступ до документів Держфінмоніторингу з можливістю їх вилучення, а саме: узагальнених матеріалів з додатками по перевірці діяльності офшорних компаній; рішень про зупинення видаткових фінансових операцій або інших встановлених обмежень по рахунках цих компаній; листувань, договорів, платіжних доручень, інших первинних бухгалтерських документів, які отримували або направляли Держфінмоніторингу при проведенні фінансового розслідування про діяльність офшорів. Суд частково задовольнив клопотання, надавши доступ із можливістю вилучення копій цих документів.

Водночас у НАБУ спростовують інформацію про обшуки. Його представники зазначають, що проінформували Держфінмоніторинг про ухвалу суду.

Детальніше - на УП, дивіться також: позиція Сюмар і дані щодо дій НАБУ

набу янукович корупція

Знак гривні
Знак гривні