Юлію Тимошенко визнали головною брехухою серед політиків. Гройсман бреше найменше

Журналісти видання "Новое время" і експерти факт-чекингового проекту VoxCheck склали спільний рейтинг українських політиків за кількістю неправдивих заяв. Місце в рейтингу визначається сумарною часткою неправдивих, маніпулятивних або гіперболізованих заяв.

91% висловлювань Тимошенко, наприклад, є неправдивими або перебільшеними

В ході дослідження експерти щодня відстежували виступи українських політиків і зібрали 424 цитати політиків, кожна з яких містить фактаж - дані, статистику, твердження, які можна перевірити на основі публічних даних. У рейтинг увійшли 15 політиків, які зробили подібні заяви у вересні - жовтні.


ІНТЕРАКТИВНІ ГРАФІКИ ТА КОНКРЕТНІ ЦИТАТИ ПОЛІТИКІВ

Отже, перше місце в рейтингу зайняла Юлія Тимошенко. 91% висловлювань лідера фракції "Батьківщина" були неправдивими, маніпулятивними або гіперболізованими. За два місяці VoxCheck зібрав 46 фактичних цитат Тимошенко, які можна перевірити. З них лише чотири були правдивими - це менше 10 %.

"Взяти правильну статистику і перекрутити її до невпізнання - улюблений риторичний прийом лідера Батьківщини. Вона або опускає частину інформації, або підмінює поняття, або ж завищує-занижує оцінку. Або ж некоректно порівнює дані", - відзначають експерти.

За Тимошенко йде лідер партії "За життя" Вадим Рабинович з 86%. Замикає трійку співголова фракції "Оппоблока" Юрій Бойко з 84%.

А от серед топу "правдорубів" - опоненти Порошенко та Саакашвілі. Але найменше бреше обережний у висловлюваннях Гройсман.


Повний рейтинг

гройсман тимошенко рабінович порошенко

Знак гривні
Знак гривні