Big Brother нервово курить. Завдяки камерам, влада Китаю виявила й затримала людину за сім хвилин (ВІДЕО)

В рамках експерименту, китайській владі знадобилося сім хвилин, щоб за допомогою систем стеження знайти і затримати репортера BBC Джона Садворда.

Для пошуку людини використовувалися мережа камер відеоспостереження і технології розпізнавання облич.

Спочатку обличчя Джона Садворда занесли в базу даних, а сам він пішов гуляти. Через сім хвилин численні камери співвіднесли його обличчя з фотографією і сповістили працівників поліції.

Експеримент провели, щоб показати, наскільки потужною і ефективною може бути система спостереження китайського уряду. Подібні камери використовуються на вулицях, а також і в приватних організаціях, які можуть спостерігати за своїми працівниками. По всій країні налічується щонайменше 170 мільйонів камер відеоспостереження.

Протягом останніх років, як зазначає видання, Китай інвестував значні кошти в нові технології для допомоги поліції.

Крім того, уряд працює з компаніями з розробки штучного інтелекту (наприклад, Face ++) для того, щоб камери могли розпізнавати обличчя і співвідносити їх з віком і статтю людини.

Влада міста Ґуйя́н (завбільшки з Київ), де проводився експеримент, має фото обличчя кожного мешканця. Звісно, в коментарях вони заявили, що "звичайних людей шукаємо, тільки коли їм потрібна наша допомога", - а тим часом усі дані про переміщення кожного громадянина просто собі зберігаються у комп'ютері. На випадок, якщо знадобляться.

Як відомо, в Китаї паралельно вводиться "рейтинг благонадійності" громадян.

Український текст за матеріалом Нового часу

Китай технології

Знак гривні
Знак гривні