Після Майдану Україна знищила дві найбільш корупційні сфери, - директр Rotshield по СНД

За останні три роки Україна досягла значного прогресу. Потрібно враховувати, в яких умовах проводилися реформи - війна на Сході, де-факто, обмеження основних торгових каналів з Донбасом і Росією, гіперінфляція і спад економіки, - заявив директор знаменитого банківського дому Ротшілд по СНД Джованні Сальветті в інтерв'ю для Української правди.

"Я не здивований, що велика частина українців в останні роки дуже незадоволена загальним погіршенням економічних умов і значним підвищенням тарифів. Але такі радикальні реформи важливі, щоб закласти основу сучасної економіки. Це вже окуповується, і мені здається, що громадянське суспільство починає це усвідомлювати", - каже він.

Однак, на думку Сальветті, основні результати реформ стануть більш помітними в середньостроковій перспективі за умови, що запуск реформ не буде припинений або, що ще гірше, повернутий назад.

"Найбільш ефективні - це реформи енергетичного сектора і "Нафтогазу". Вони, безумовно, були болючими для населення, яке тепер змушене платити високі тарифи, але реформа була необхідна для забезпечення прозорості та модернізації в цьому секторі", - сказав представник Rotshield.

І продовжив:

Ця реформа ефективно знищила одну з традиційних і найбільш актуальних сфер корупції, яка була пов'язана з тіньовими схемами торгівлі газом.

Друге - автоматичне і прозоре відшкодування ПДВ одним махом дозволило вирішити одну з найбільших проблем для експортерів, а також вбило, ймовірно, другу за величиною область корупції. Це два основних джерела корупції, які тепер нейтралізовані.

Децентралізація державного бюджету може стати дуже ефективною для використання ресурсів і інвестицій в регіонах. Очищення банківської системи було надзвичайно важливим, оскільки це - основа більшої прозорості банківського сектора і ключова умова розвитку економіки.

ProZorro також є великим досягненням для певних областей державних закупівель. І, звичайно ж, варто відзначити пенсійну реформу, яку нещодавно схвалили.

Найбільший провал - це політична боротьба і використання популізму деякими політичними силами. Така драматична ситуація, яка в останні роки спостерігається в Україні, спрямована на завоювання популярності, а не на вирішення нагальних проблем.

Реалізація радикальних реформ вимагає високого рівня відповідальності та єднання між політичними силами, якщо вони дійсно піклуються про майбутнє своєї країни.

економіка реформи

Знак гривні
Знак гривні