Україна за три роки багато досягла, але громадяни поки цього не усвідомлюють (ДОПОВІДЬ)

Україна всього за 3 роки домоглася вражаючих успіхів, але самі українці цього до кінця не усвідомлюють, що є неабиякою загрозою для подальшого просування шляхом реформування.

Про це заявив один із авторів звіту британського аналітичного центру в галузі міжнародних відносин Chatham House Джон ЛОФ (John Lough), якого цитує Цензор.

"Велика проблема полягає в тому, щоб продемонструвати широкому загалу в Україні, що країна перебуває на шляху, який зміцнить її інституції, принесе більше інвестицій і в кінцевому підсумку підвищить стандарти життя, забезпечить безпеку. Зараз населення не дуже це бачить і розуміє", - зазначив аналітик.

Як приклад він навів те, що аж ніяк не всі зраділи, коли вступив в дію безвіз, дуже серйозне досягнення. Новина була погано сприйнята деякими людьми, тому що вони просто не можуть собі дозволити скористатися ним, зазначає Лоф. При цьому він вказує на те, що Україна змогла домогтися того, чого так сильно хотіла Росія останні роки, але не отримає ще дуже довго.

Зрозуміти зростання суспільного невдоволення темпами реформ, на якому грають популісти, експерт може. Він закликає не недооцінювати рівень невдоволення. Влада, громадські організації, на його думку, просто не доносять до публіки інформацію про досягнення, крім того, суспільство не довіряє владі. Тим часом, за 3 роки було зроблено більше, ніж за попередні 22 роки незалежності, переконані автори доповіді. Зокрема, це стосується і питання боротьби з корупцією: на шляху зменшення можливостей для корупційних діянь був досягнутий значний успіх, але широкому загалу про це нічого не відомо, і більшість суспільства вважає, що "нічого не змінилося". Автори вважають, що майбутнє і доля України безпосередньо залежать від подальшої трансформації відносин між громадянами, економікою та державою.

Доповідь була представлена в Брюсселі, реакція там була позитивною, "її сприйняли як об'єктивну, збалансовану, критичну в деяких аспектах щодо обох сторін", розповів Лоф, який представив документ у Берліні в середу.
Далі має бути презентація в кількох містах України. Українські ж чиновники звіт сприйняли як "дуже точний, але в деяких моментах, що прогнозовано, з його висновками не погодилися. Позитивним, за словами Лофа, є те, що вони вважають його "корисним барометром", сприймають оцінки серйозно і в цілому готові прислухатися до порад міжнародних експертів.

"Ми дійшли спільного висновку, що Україна здійснила суттєвий прогрес, але недостатній, щоб гарантувати успіх цих реформ і забезпечити те, що вони в тій чи іншій формі не будуть зведені нанівець, або повернені назад", - зазначив співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, Верховна Рада у вівторок прийняла в другому читанні внесений президентом України законопроект про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості (законопроект №7117). За інформацією Міністерства охорони здоров'я, ухвалений закон забезпечить виділення близько 5 млрд грн на посилення медичної інфраструктури в сільській місцевості протягом двох років. Закон передбачає забезпечення в сільській місцевості медиків службовим житлом і транспортом, створення можливостей для отримання освіти та підвищення кваліфікації і визначає пріоритетом розвиток телекомунікаційної інфраструктури для функціонування електронної системи охорони здоров'я та впровадження телемедицини, раніше анонсованої президентом.

україна опініон реформи

Знак гривні
Знак гривні