Хто знову продовжив мораторій на продаж землі (ПОІМЕННО)

Верховна Рада продовжила до 2019 року діючий в Україні з 2001 року мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення.

За ухвалення законопроекту №7350 “Про внесення змін до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо продовження заборони на відчуження сільськогосподарських земель” проголосували 236 народних депутатів.


За голосували Опоблок, Відродження, БЮТ, Ляшко, і більше половини складу БПП та Народного Фронту (ПОІМЕННО)


Попри мораторій, земля продається. Але латифундистам вигідніше експлуатувати селян

На засіданні парламент розглянув також сім альтернативних ухваленому законопроектів. Проект закону №7350-1, ініціатором якого є депутат від БПП Олег Барна, пропонував продовжити мораторій до 2024 року. Законопроект №7350-2, ініційований депутатом від БПП Сергієм Капліним, а також законопроект №7350-3 від групи депутатів з фракції “Батьківщина” пропонували продовжити мораторій до 2023 року. Документ №7350-4, внесений позафракційним депутатом від ВО “Свобода” Юрієм Левченком, пропонував продовжити мораторій до моменту ухвалення закону про повну заборону торгівлі землями сільськогосподарського призначення. Законопроект №7350-5, ініційований депутатом від партії “Опозиційний блок” Олександром Вілкулом, пропонував продовжити мораторій до проведення всеукраїнського референдуму, на якому українці змогли б висловити свою думку щодо відкриття ринку землі.

Два останніх законопроекти – №7350-6 і №7350-7, ініційовані депутатом від БПП Олексієм Мушаком, – пропонували не в черговий раз продовжувати дію мораторію, а зайнятися підготовкою закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.


16 років порожніх балачок. Мораторій на продаж землі призвів до рейдерства аграрних земель

У меморандумі з Міжнародним валютним фондом зазначено, що Україна планувала до кінця травня 2017 року ухвалити закон, який регламентує оборот земель сільгосппризначення, і з 2018 року (після закінчення дії мораторію) почати продаж сільгоспземель.

Відповідно до запропонованої урядом моделі проведення земельної реформи, купувати землі, в разі скасування мораторію, зможуть винятково громадяни України – фізичні особи, при цьому максимальний поріг власності одного громадянина не перевищуватиме 200 га.

Водночас робоча група при Мінагропроді допускає можливість продажу земельних ділянок з урахуванням низки обмежень невеликим господарствам – юридичним особам.


Декілька фактів про мораторій на продаж землі (ІНФОГРАФІКА)

В Україні з 2001 року діє мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. У жовтні 2016 року Верховна Рада продовжила його дію до кінця 2017 року.

аграрії земля закон

Знак гривні
Знак гривні