Хто каже купуй українське, щоб протиснути власні схеми (СПИСОК)

Міністерство економічного розвитку і торгівлі виступає проти ухвалення законопроекту №7206, пафосно і брехливо названого "Купуй українське". Навіть попри заяви ЄС про порушення Угоди про асоціацію, депутати вже прийняли цей закон у першому читанні.

Це - спроба протиснути в ProZorro мега-коррупційну схему, замасковану під «підтримку вітчизняного бізнесу». Тому, хто збере 23 довідки, пропонується переплачути до 43% від суми тендеру. Десятки мільярдів гривень пропонується направити обраним олігархам та бізнесменам, - пише заступник міністра Макс Нефьодов.

Аргументація примітивна - не треба нас німецької техніки на будівництві доріг - Автодор кидав асфальт в ями лопатами в дощ - і має кидати далі. Тільки грошей ми їх більше заплатимо, ніж німцям.

ЄС вже надіслав офіційний лист, що це порушення Угоди про Асоціацію.


Список депутатів, які голосували за

"Красива назва маскує цілий ряд шкідливих ініціатив, згідно з якими в будь-якому тендері замовник буде зобов'язаний переплатити до 43% за товар, який за складною формулою буде кимось визначений як "вітчизняний", - заявив Нефьодов.


Прямо на сайті Ради закон названо "Купуй українське, плати українцям"

Серед його авторів - депутати Олег Ляшко, Олександра Кужель, Федір Негой та ціла низка інших.

Але за гарною назвою криється наступне:

* законопроект прямо порушує Угоду про асоціацію з ЄС і норми СОТ, про що заявило представництво ЄС в Україні;

* законопроект створить додаткове навантаження на бюджет в десятки мільярдів гривень за рахунок переплати за закуплені товари;

* законопроект створює великі корупційні ризики, оскільки для підтвердження "вітчизняності" товару необхідно зібрати мінімум 23 довідки.

Аналіз Мінекономрозвитку:

Аналіз законопроекту №7206 from Max Nefyodov

економіка маразм законопроект

Знак гривні
Знак гривні