ЄС відмовила Україні в допомозі 0.6 млрд євро через невиконання зобов'язань

У Єврокомісії наполягають на подальшому проведенні реформ. Втім, можливо, у транші відмовляють і через корупцію.

Європейська комісія не виділить Україні третій транш макрофінансової допомоги у розмірі 600 мільйонів євро.

Про це йдеться на сайті Єврокомісії.

Зазначається, що у загальній стратегії ЄС щодо України було заплановано виділити 1,8 млрд євро. З них було надано 1,2 млрд у двох траншах. Ця програма завершується на початку січня 2018 року.

У Єврокомісії відзначили, що Україна виконала більшу частину зобов’язань, узгоджених з ЄС, однак чотири зобов’язання, пов’язані з третім і остаточним траншем програми, залишаються невиконаними.

«На цьому тлі Комісія не може виплачувати останній транш поточної програми. Ми закликаємо Україну підтримувати реформаторську динаміку в багатьох сферах і завершити заходи в рамках програми», — йдеться у повідомленні.

Раніше цього дня Петро Порошенко заявив, що чекає офіційної відповіді від Єврокомісії щодо нової програми макрофінансової допомоги на 2018-2019 роки.

22 листопада глава антикорупційного комітету Ради Єгор Соболєв заявив, що ЄС може скасувати виділення 600 млн євро Україні через скандал у Національному агентстві з запобігання корупції.

«Зараз Європейський Союз може відмовити Україні у наданні допомоги у 600 млн євро, у тому числі через повністю провалену справу перевірки електронних декларацій. Я не покладаю відповідальність лише на вас, це спільна відповідальність усього керівництва держави включно із нами. Але це головний виклик, який ми ніяк не можемо здолати», — сказав Соболєв.

«У нас немає жодного топ-посадовця, який притягнутий до реальний відповідальності за те, що або щось не дописав, або написав те, що він не може пояснити, хоча у нас є сотні прикладів, коли суспільство викривало факти таких порушень», — зазначив Соболєв.

Раніше екс-співробітниця НАЗК Ганна Соломатіна заявила, що глава Агентства Наталія Корчак порушувала закон про запобігання корупції. За її словами, Корчак давала прямі вказівки щодо перевірки окремих депутатів і фальсифікувала висновки перевірки декларацій. Також Соломатіна повідомила, що НАЗК досі на призначило порядок перевірки декларацій працівників СБУ та прокурорів.

Крім того, Соломатіна заявила, що НАЗК не є самостійним органом, а повністю контролюється владою. Після цього в Адміністрації президента заперечили будь-який контроль над НАЗК.

єс скандал україна корупція

Знак гривні
Знак гривні