Боротьба з корупцією в Україні на межі колапсу, – Washington Times

Новостворені українські антикорупційні органи за 2 роки не виконали своїх обіцянок, а керівництво НАБУ уклало домовленості з олігархами, зокрема, з Ігором Коломойським.

Про це пише у матеріалі "Колишні обіцянки української війни з корупцією нині сходять нанівець" в авторитетному американському виданні The Washington Times відомий політичний аналітик, колумніст низки американських видань Л. Тодд Вуд (L.Todd Wood).

Л. Тодд Вуд – політичний аналітик, експерт з питань безпеки, пише також для Fox Business, National Review, The New York Post та багатьох інших видань.

фото з оригінального матеріалу

Згадуючи зустріч в Києві 2 роки тому з Артемом Ситником та його колегами з Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, автор відзначає "захоплюючу, але наївну енергію" новостворених структур, яку відчув тоді. Проте, констатує Тодд Вуд, до розчарування Європейського Союзу та американських та європейських дипломатів видається, що обіцянки цих організацій стали жертвами старих радянських методів. Антикорупційні зусилля в Україні перебувають на межі колапсу.

Незважаючи на хороше фінансування, гарні зарплати співробітникам та підтримку Заходу, імідж НАБУ та спорідненого Національного агентства з запобігання корупції, можливо, вже непоправно зіпсований. Жоден високопосадовий чиновник не був засуджений за звинуваченням у корупції. Зокрема, НАБУ просто відсунуло на задній план справи щодо корупції високого рівня. Здається, корумпованим чиновникам в Україні вдалося приборкати роботу організації, пише The Washington Times.

Ідеальним прикладом цього є ситуація з групою "Приват" олігарха Ігора Коломойського. Держава націоналізувала ПриватБанк, щоб запобігти його колапсу. Однак пізніше з'ясувалося, що напередодні націоналізації власники вилучили всі гроші, відзначає автор. "Пан Ситник встановлює збитки приблизно на 600 мільйонів доларів, що є значною сумою для національної фінансової системи. Детективи НАБУ вилучили відповідні документи, але у справі ніяких дій не було. Пан Ситник не згадував про справу більше двох місяців. Є чутки про вигідну таємну угоду між паном Ситником та паном Коломойським про те, щоб не давати справі ходу", - пише американський аналітик.

Також автор наводить приклад великої енергетичної компанії "Запоріжжяобленерго", по якій НАБУ після свого створення порушила одну з перших справ. Втрати від корупції тут оцінюють у 12,8 млн. дол. За словами депутата парламенту Сергія Лещенка, призначення в енергетичній компанії, якою керують олігархи брати Суркіси, визначає Ігор Кононенко, заступник голови фракції, лояльної до Президента Петра Порошенка.

"Знову ж таки, пан Ситник та його офіс не згадували цю ситуацію протягом шести місяців, блокуючи розслідування однієї з своїх перших великих справ. Знову ж таки, є чутки, що платять великі хабарі, аби зупинити розслідування НАБУ", - констатує американське видання.

В статті також згадується ворожнеча між НАБУ та НАЗК, яка розгорілася після того, як НАЗК розпочала перевірку діяльності пана Ситника, та звукозапис, в якому Ситник оприлюднює секретну інформацію, що спричиняє можливі юридичні проблеми для бюро та його лідера (причому, директор НАБУ підтвердив, що розмова справді відбулася). Американський оглядач констатує: до закликів звільнити пана Ситника почали прислухатися в українських громадських колах і в західних посольствах у Києві.

"Захід може сильно наполягати на тому, щоб замінити керівництво НАБУ більш об'єктивними фігурами, аби зберегти майбутню спроможність чи навіть існування бюро", - прогнозує The Washington Times, наголошуючи, що доля майбутньої допомоги від міжнародних агентств Україні залежить і від здатності країни подолати спадщину радянської корупції.

Переклад - Українські Новини

україна корупція

Знак гривні
Знак гривні