Хто така нова голова Верховного Суду України Валентина Данішевська

30 листопада новою головою Верховного суду України стала Валентина Данішевська. Під час таємного голосування її підтримали 67 зі 111 учасників Пленуму суддів Верховного суду.

А без одного тижня рік тому, 8 грудня 2016 року, Валентина Данішевська написала на ім’я Вищої кваліфікаційної комісії суддів заяву з проханням прийняти документи для участі в конкурсі на посаду судді Верховного суду, оскільки не змогла податися онлайн. 96 сторінок документів і флешку з електронними версіями довелося заносити власноруч.

Хто вона така? Розбирався Федір Прокопчук для Громадського телебачення.

Трудовий шлях

Валентина Данішевська народилася в Запоріжжі. Освіту юриста здобувала заочно в Одеському державному університеті імені Мечникова.

З початку 1992 року почала працювати в Арбітражному суді Запорізької області. За рік піднялася кар’єрною драбиною з провідного спеціаліста до арбітра — начальника відділу. А в 1995-му стала суддею Запорізького обласного арбітражного суду.

Проходила курси підвищення кваліфікації в суддівській академії в Німеччині.

Пізніше в межах проекту, який підтримувало Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), отримала можливість працювати над законопроектами й готувати роз’яснення для суддів.

Коли на початку 2001 року в Агентстві оголосили конкурс на посаду голови Центру комерційного права — організації, завданням якої було створення законодавства, що регулює підприємницьку діяльність, — Данішевська взяла в ньому участь і перемогла.

У травні завершила суддівську кар’єру й переїхала з чоловіком до Києва — на нове місце роботи. У Центрі комерційного права на посаді директора вона пропрацювала до призначення суддею Касаційного суду у складі Верховного суду України.

Оцінка

За результатами кваліфікаційного оцінювання Валентина Данішевська отримала 778,25 балів. Це 12-й результат серед кандидатів на посади суддів Касаційного суду.

Громадська рада доброчесності не знайшла доказів порушення Валентиною Данішевською критеріїв доброчесності.

Декларація

Новопризначена Голова Верховного суду України Валентина Данішевська та її чоловік задекларували три квартири загальною площею 154 квадратні метри. У Вишгородському районі подружжя має 56 соток землі й недобудований будинок на 160 квадратних метрів.

Їздять на Опелі 2003 року. Мають власний гараж.

За 2016 рік Валентина Данішевська на посаді директора Центру комерційного права заробила 1 мільйон 342 тисячі гривень. Річна пенсія склала 90 тисяч гривень.

Її чоловік Олег Кравець отримав 175 тисяч гривень, займаючись підприємницькою діяльністю, та 15 тисяч гривень пенсії.

На рахунках у Валентини Данішевської 100 тисяч доларів, 5 тисяч євро та 335 тисяч гривень. Заощадження чоловіка скромніші — три з половиною тисячі гривень.

Висловлювання

Кожен з кандидатів на посаду голови Верховного Суду мав кілька хвилин для виступу перед учасниками Пленуму. Валентина Данішевська вибачилася, що так довго не наважувалася висунути свою кандидатуру, і кількома реченнями пояснила, яким бачить Верховний Суд України та судову систему загалом.

"Ми повинні забути, що знаємо, як має бути. (...) Ми повинні постійно вчитися, і нам у цьому допомагають і внутрішні інституції - такі, як школа суддів, - і численні міжнародні організації, які надають допомогу, щоб ми все ж таки по-новому подивилися на свої повноваження, на їхній зміст. Ми повинні зрозуміти, що за нами вже нікого немає.

Я хотіла б, щоб через певний час ми могли сказати людям словами відомої телеведучої: "Люди, не ходіть по європейських судах — справедливість ви знайдете тут, в Україні, у Верховному суді, у кожному суді, який є на території України".

суд данішевська

Знак гривні
Знак гривні