УПЦ КП спростовує заяву РПЦ про начебто покаяння для прєодолєнія раскола отпавшимі от канонічєской (ДОКУМЕНТ)

Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) оприлюднила фото листа, який насправді глава УПЦ КП Філарет написав на ім'я глави РПЦ патріарха Кіріла.

Лист оприлюднив прес-секретар УПЦ КП Євстратій Зоря, - передає Громадське.

Єпископ пояснив, що лист написаний на прохання з Московського патріархату, щоби бути підставою на Соборі відновити можливість молитовного єднання. «На жаль, цю можливість Собор відкинув», — зазначив він.

У листі йдеться про те, щоби РПЦ «вменила яко не бывшие» всі рішення, які їй перешкоджають спілкуватися з УПЦ КП.

«Тобто, щоби визнала їх недійсними від початку. Патріарх Філарет анафеми і відлучення ніколи не визнавав і не визнає, тому його вони не хвилюють», — пояснює Зоря.

Також він зазначив, що Патріарх Філарет не має приводу «каятися перед РПЦ», бо він «не винний ні в чому з того, в чому його винуватять».

Раніше у РПЦ заявили, що глава УПЦ КП Філарет написав патріарху Кіріллу листа, в якому попросив про «відновлення євхаристійного та молитовного спілкування».

У РПЦ також писали, що лист завершується словами: «Прошу вибачення у всьому, чим згрішив словом, справою і всіма моїми почуттями, і так само від серця щиро прощаю всім».

РПЦ сприйняла це як "шаг к преодолению раскола и восстановлению церковного общения со стороны тех, кто некогда отпал от единства с канонической Украинской Православной Церковью."

У прес-службі УПЦ КП одразу повідомили, що «поширюється провокаційна інформація».

Раніше повідомлялося, що Архієрейський Собор, що проходить у Москві, підтримав прохання митрополита Київського і всієї України Онуфрія виділити для Української православної церкви Московського патріархату окрему главу в статуті Московського патріархату.

україна росія Церква релігія конфлікт

Знак гривні
Знак гривні