Виробник комп'ютерів HP таємно збирав дані про користувачів

На комп'ютери HP встановлюється утиліта, яка використовується для збору даних користувачів.

Програмне забезпечення під назвою HP Touchpoint Analytics Service вперше було виявлено 15 листопада, пише Новий час.

Згідно з офіційним описом, це програмне забезпечення "містить інструменти, необхідні для забезпечення безпеки ваших пристроїв". Проте на форумах користувачі техніки HP почали скаржитися на її роботу.

Судячи зі скарг на сайті служби підтримки HP, вказане ПЗ активно навантажує систему і самостійно запускає і зупиняє численні програми.

Наразі неясно, чи постачалося це ПЗ в комплекті з останніми офіційними оновленнями Windows або оновленнями безпеки, або ж воно було завантажено програмою HP Support Assistant. Незабаром після скарг сама компанія HP також прокоментувала ситуацію.

"HP Touchpoint Analytics - це сервіс, який ми пропонуємо з 2014 року в складі помічника підтримки HP. Він анонімно збирає діагностичну інформацію про апаратну продуктивність. Жодні дані не передаються HP, поки не буде надано прямий дозвіл. Клієнти можуть відмовитися або видалити службу в будь-який час. Нещодавно HP Touchpoint Analytics була оновлена й змін в налаштуваннях конфіденційності не було", - наголосили розробники.

Цікаво, що раніше компанія Lenovo отримала штраф в розмірі 3,5 мільйона доларів за попереднє встановлення рекламного ПЗ на ноутбуки без згоди користувача. Можливо, подібна доля чекає і HP, зазначає Engadget.

технології безпека

Знак гривні
Знак гривні