Bitcoin росте, й Нацбанк нарешті хоче визначити статус криптовалют в Україні

Нацбанк разом з іншими регуляторами фінансового ринку продовжують роботу над визначенням правового статусу криптовалют в Україні і попереджають про високі ризики операцій з ними.

Про це на брифінгу заявив заступник глави НБУ Олег Чурій, передає Громадське.

«Національний банк України, Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку і Нацкомісія з регулювання ринків фінансових послуг переконані, що складна правова природа криптовалют не дозволяє визнати їх ні грошовими коштами, ні валютою і платіжним засобом іншої країни, ні валютною цінністю, ні електронними грошима, ні цінними паперами, ні грошовим сурогатом», – сказав він.

За його словами, на сьогодні створена робоча група в складі цих трьох регуляторів фінансового ринку, а також Міністерства фінансів і Державної служби фінансового моніторингу, яка продовжує роботу над визначенням правового статусу криптовалюти в Україні.

Чурій попередив, що наразі «будь-які операції з криптовалютою, включаючи її купівлю, продаж, обмін і конвертацію, пов'язані з великою кількістю ризиків».

Наразі криптовалюти не мають визначеного правового статусу в Україні.

31 серпня Рада фінансової стабільності обговорила статус криптовалюти в Україні. Учасники Ради зазначили: якщо законодавчо не врегулювати це питання, то залишиться ризик невизначеності та використання цих інструментів у шахрайських схемах.

У жовтні у Верховній Раді зареєстрували проект, який пропонує Нацбанку контролювати обіг криптовалют в Україні.

технології фінанси

Знак гривні
Знак гривні