НАБУ заявляє про зрив спецоперації через незаконне втручання ГПУ

Національне антикорупційне бюро заявило про незаконне втручання Генпрокуратури та Служби безпеки у спільну спецоперацію з Антикорупційною прокуратурою з виявлення учасників організованого злочинного угруповання у Державній міграційній службі України.

голова НАБУ та голова ГПУ під час спільної прес-конференції раніше

У повідомленні йдеться, що працівники СБУ під керівництвом ГПУ незаконно затримали агента НАБУ, який документував один «з епізодів за участі першого заступника Голови Державної міграційної служби України».

«Насправді ж, на переконання НАБУ, відбувалася спланована диверсія щодо працівників Бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, реалізована Службою безпеки та санкціонована Генеральним прокурором України. Її суть полягає у тому, що посадові особи СБУ, використавши інформацію, яка стала їм відома в процесі виконання службових обов'язків (а саме - здійснення прослуховування телефонних номерів в рамках розслідувань НАБУ), не просто розкрили цю інформацію одному з об'єктів негласних слідчих дій, звівши нанівець піврічну роботу детективів НАБУ, а й завербували цю особу для подальшого незаконного тиску та кримінального переслідування працівників Національного бюро», — ідеться у повідомленні.

У НАБУ нагадали, що не мають права на автономне прослуховування, а можуть лише користуватися ресурсами СБУ за рішенням суду.

«За інформацією НАБУ, наразі плануються затримання та арешти ще трьох детективів Бюро під прикриттям, керівника другого підрозділу детективів, а також керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Крім того, з вечора 29 листопада на зв'язок не виходять 7 працівників НАБУ, які виконували оперативне завдання з документування епізоду за участі першого заступника голови ДМСУ. Їхнє місцеперебування наразі невідоме», — повідомляє НАБУ.

Також у відомстві заявили, що інформація на сайті Держміграційної служби про те, що агент НАБУ протягом кількох місяців неодноразово пропонував першому заступнику ДМСУ «великі суми хабарів», не відповідає дійсності.

«Відповідно до матеріалів кримінального провадження, посадовець ДМСУ сама неодноразово озвучувала вимогу щодо отримання «заохочення» у сумі 30 тисяч доларів США: спочатку за позитивне вирішення питання про надання іноземцю громадянства України, а згодом — за надання посвідки на тимчасове проживання на території України. З моменту початку спецоперації у квітні 2017 року задокументовано ще чимало фактів незаконної діяльності організованого злочинного угруповання у складі нинішніх та колишніх працівників центрального апарату та територіальних підрозділів ДМСУ», — повідомляє НАБУ.

Керівники НАБУ та САП збираються обговорити цей інцидент з генпрокурором Юрієм Луценком для вирішення ситуації.

Раніше у Держміграційній службі заявили про затримання «агента» НАБУ на хабарі.

«Під час спроби передачі хабара першому заступнику голови Державної міграційної служби Діні Пімаховій, був затриманий «агент» НАБУ», — йдеться у заяві Міграційної служби.

У ДМС стверджують, що «агент» НАБУ, «впродовж кількох місяців виконуючи незаконні вказівки окремих керівників НАБУ, неодноразово намагався спровокувати Пімахову, пропонуючи великі суми хабарів».

Гроші працівник НАБУ пропонував нібито за «прийняття нею незаконних рішень щодо легалізації в Україні громадян В‘єтнаму та Ірану, яких навіть не існувало в реальності».

Заступниця глави ДМС, кажуть в установі, звернулась після цього до правоохоронних органів і заявила про те, що їй намагаються передати хабар.

За даними ДМС, «агента» НАБУ затримала СБУ під час спроби передати першу частину хабара у розмірі $15 тисяч.

За матеріалами Громадського телебачення

скандал конфлікт корупція

Знак гривні
Знак гривні