Правозахисники обурилися: Львівський військкомат опублікував списки тих, хто ухиляється від призову

Львівський обласний військовий комісаріат на своїй сторінці у мережі Facebook оприлюднив списки тих, хто ухиляється від строкової служби. Йдеться про близько 15 тис. осіб. На думку правозахисників, такий крок військових порушує права людини і Конституцію України.

До списків загалом потрапило близько 15 тис. чоловіків, повідомляє ZAXID.NET. Серед них – 50 тих, які не з’явилися до військкоматів на відправку до Збройних сил, ще понад 200, які отримали повістки, однак не прийшли до військкоматів. Щодо них порушені кримінальні справи, дані про які внесені у ЄДР. Усі решта – це призовники, яких не вдалося оповістити, пояснив офіцер групи по роботі з громадськістю Львівського обласного військового комісаріату Роман Поронюк.

За його словами, закон один для всіх, і усі призовники зобов’язані з’явитися до військкоматів у десятиденний термін після оголошення призову, у разі якщо не отримали повістку. Справи злісних «ухильників» передали до поліції, тож тепер їм загрожує рік умовного позбавлення волі.

Як стверджують правозахисники, публікація списків підозрюваних в ухилянні від призову є порушенням прав людини і Конституції України з боку керівництва Львівського військкомату.

«Представники військового комісаріату у цій ситуації – неправі. Не можна говорити про людей, що вони ухиляються від призову, поки це не встановить суд. Військові мали б утриматися від подачі інформації саме у такій формі, – заявив експерт «Центру громадської адвокатури» Богдан Зелений. – Щодо персональних даних (імені, прізвища, дати народження), то їх можна оприлюднювати лише зі згоди особи. Навіть у рішеннях суду, які публікуються у Єдиному держреєстрі судових рішень, прізвища осіб, визнаних винними, все одно приховані».

За словами Богдана Зеленого, військові не можуть посилатися на загальний обов’язок призовників самостійно з’являтися до військкомату, коли оголошений призов, оскільки законом передбачений чіткий порядок призову. «Є чіткий порядок виконання закону – спершу людина має отримати повістку. Вимогу з’являтися у військкомат самостійно можна було б застосовувати прямо, якщо б не було цього визначеного порядку», – пояснює правозахисник.

армія війна

Знак гривні
Знак гривні