Порошенко лідирує в рейтингу президентських виборів, а більшість не підтримала б новий Майдан. ОПИТУВАННЯ

Загальноукраїнське соціологічне дослідження спільними зусиллями провели чотири соціологічні компанії: Центр соціальних та маркетингових досліджень «Социс», Київський міжнародний інститут соціології, Соціологічна група«Рейтинг» та Центр Разумкова.

З повними результатами дослідження можна ознайомитися на сайті Центру Разумкова.

Опитування показує, що якби президентські вибори відбулися найближчої неділі, найбільшу підтримку населення отримав би Петро Порошенко: за нього готові проголосувати 16,1% респондентів. Друге та третє місця займають Юлія Тимошенко (14,4%) та Святослав Вакарчук (12,1%). Показники інших кандидатів мали б наступний вигляд: Ю. Бойко та А. Гриценко по 9,3%, В. Рабінович – 7,9%, О. Ляшко – 7,5%.

Загалом, близько 21% виборців на даний момент не знають, за кого віддати свій голос, а 18% взагалі не планують брати участі в голосуванні.

Лідерами парламентських перегонів на сьогоднішній день є ВО «Батькiвщина» та Блок Петра Порошенка «Солiдарнiсть». При цьому ВО «Батькiвщина» дещо випереджає пропрезидентську силу: 9,7% проти 9,4% (серед всіх респондентів). До парламенту пройшли б сім політичних партій, і ймовірний розподіл мандатів за партійними списками (згідно чинного виборчого законодавства) виглядав би наступним чином: ВО «Батькiвщина» – 47 народних депутатів, «БПП‐Солідарність» – 45, «Опозиційний блок» – 31, «Громадянська позиція» – 30, «За Життя» – 27, «Радикальна партія О. Ляшка» – 23, «Самопоміч» – 22.

Переважна більшість українців (68,2%) вважають, що нинішня ситуація в країні є напруженою. Досить значний відсоток (21,9%) назвали її вибухонебезпечною, і лише 6,2% опитаних відзначають, що ситуація в країні стабільна. Простежується тренд до вибору населенням здебільшого мирних та не надто радикальних форм протесту. Так, більшість респондентів готові вдаватися до таких форм протестної активності, як участь у виборах (58,9%) та підписання петицій та звернень (26,7%). Більшість опитаних (59,9%) на даний момент не підтримали б організацію нового Майдану. Є лише 9,2% тих, хто готовий особисто взяти участь в новому Майдані.

При цьому 38.5% населення зовсім не підтримують акцiї протесту пiд будiвлею Верховної Ради України в Києвi, ще 19% скоріше не підтримують їх.

протести вибори соціологія

Знак гривні
Знак гривні