В Україні торгують журналістськими посвідченнями. ФОТО

В Україні можна купити журналістське посвідчення, долучившись до сумнівної "піраміди".

Про це на своїй Facebook сторінці пише Оксана Романюк, яка днями натрапила на відповідне оголошення на Форумі організаційного розвитку громадянського суспільства.

Такі листівки можна було знайти серед роздаткових матеріалів Форуму.

Щоб стати журналістом, отримавши посвідчення офіційно зареєстрованого ЗМІ, пише Оксана Романюк, достатньо сплатити 500 гривень вступного внеску, а потім щомісяця сплачувати 100 гривень. Як зазначає вона, афера не вимагає ні професійної освіти, ні реальної журналістської діяльності.

Організатори афери, тим не менше, пропонують бонуси для тих, хто справді займається "журналістикою": у разі написання "статті" для сайту сумнівного проекту, авторів звільняють від щомісячного внеску.

Цитуючи оголошення: за 500 гривень разового внеску та 1200 гривень на рік, громадянин може отримати "візитки журналіста, імунітет журналіста, фірмовий бланк журналіста для запитів, допомогу в оформленні договору на зброю, наліпку ПРЕСА на лобове скло автомобіля" і таке інше.

Аферисти також збирають паспортні дані громадян і планують створити "найбільшу журналістську організацію України".

На думку Оксани Романюк, подібні "піраміди" нівелюють сенс журналістського посвідчення, а також можуть створити підґрунтя для фальсифікації на парламентських виборах у 2019 році.

маразм корупція

Знак гривні
Знак гривні