Дослідження Подолу: не вистачає зелені, світла, пішоходів і Гостинного Двору (КАРТИ)

З серпня по жовтень 2017 року команда дизайнерів «Агенти змін» здійснювала урбаністичне дослідження території Подолу у радіусі одного кілометра навколо Контрактової площі.

«Хмарочос» попросив дослідників Максима Головка та Олександра Анісімова розповісти про найважливіші висновки та рекомендації, зроблені під час проекту. Протягом дослідження рахували дерева, дитячі майданчики, жителів району, житлові, офісні та торгові площі й інші важливі об’єкти історичного району Києва. Повні результати дослідження й висновки можна прочитати у звіті, опублікованому «Агентами змін».

Старий Поділ – офісний, а не житловий район

«В результаті підрахунку, ми виявили, що офісні площі (не житлові, але й не магазини і не технічні приміщення) займають приблизно 450 000 кв. м, житло – лише 360 000 кв. м, а сфери послуг ще менше. На території від Поштової площі до Верхнього Валу живе близько 6000 людей, згідно з даними Держстату і Державного реєстру виборців. А згідно з транспортними даними, понад 70 000 людей користуються громадським транспортом на території від Поштової до Контрактової площі кожен день. Таким чином, загальна кількість користувачів Подолу, навіть з транзитними пасажирами, суттєво більша за кількість жителів».

Район Подолу не відповідає потребам основної групи користувачів. Хоча тут і є певна інфраструктура для офісних працівників, але її недостатньо. Більшість людей, яких можна побачити на Подолі щодня, – тимчасові користувачі простору, і їхнє ставлення до нього зовсім інше, ніж у жителів. На думку «Агентів змін», потрібно створювати нову інфраструктуру для району – місця для зустрічей, майданчики з їжею на виніс, відкриті робочі столи і лавки.

Вулиці нецікаві і темні, тут майже нема активних перших поверхів

Активні фасади (перші поверхи будівель з вітринами та громадськими закладами комерційного чи некомерційного типу) – становлять всього 15%. Через те, що власники та орендарі офісів мало зацікавлені в розвитку простору навколо і залученні містян, фасади їхніх установ непривітні. Те ж саме можна сказати про державні й муніципальні органи та більшість банків.

Без активних фасадів на вулиці нема чого робити, а у вечірній час ще й небезпечно, бо за відсутності «точок тяжіння» знижується кількість пішоходів. Це зменшує соціальний нагляд за вулицею і уможливлює протиправні дії. Аби знайти причину, навіщо проводити час на вулиці – потрібні точки тяжіння зі зручними й безпечними дорогами до них. Багато вулиць на Подолі навпаки – більше лякають, ніж приваблюють.

На Подолі дуже не вистачає озеленення

Дослідження 2016 року, проведені кафедрою екології НаУКМА за допомогою доступу до супутнику Landsat8 НАН України на карті Києва свідчать, що влітку поверхні на Подолі нагріваються до 40°С, розповідають «Агенти змін». Така температура небезпечна для людського здоров’я. Це ж дослідження вказує на пряму кореляцію між площею зелених насаджень у районах і середньою температурою в місті.

«Ми нанесли площу наявних рослин на Старому Подолі і стало зрозуміло, що чинна норма 25 кв.м. зелених насаджень на людину майже недосяжна. Зараз вона дотримується лише наполовину. Навіть, якщо відкрити для людей обмежені насадження (наприклад, у закритих подвір’ях Подолу), цього не вистачить. Звісно, можна включити Старокиївську гору і Труханів острів, але це ніяк не вплине на рівень комфорту містян. Разом з тим, у рекомендаціях для боротьби з наслідками змін клімату радять збільшити норму зелених насаджень до 40 кв.м. на людину».

Лише половина вільної території доступна для проходу людей

«Відкрита територія є необхідною для життєдіяльності міста. Це простір для життя, який перетворює скупчення будинків на міське середовище. У правильно спланованих містах люди проводять багато часу на вулицях, навіть протягом зими», – коментують своє дослідження «Агенти змін».

Закриття території, здебільшого, забирає потенційно корисну площу в користувачів, знижує інтерес до проведення вільного часу за межами будинків.

Не вистачає громадських просторів для жителів району, а наявні простори не мають необхідної інфраструктури

У порівнянні з іншими центрами міст Європи, на Подолі майже у три рази менше місць для сидіння. Замість лавок містяни використовують бордюри, парапети й інші придатні за формою об’єкти. Тут недостатня кількість дитячих майданчиків, вони однотипні і часто занедбані. Попри це на Подолі є достатня кількість спортивних майданчиків.

Більшість громадських просторів перебувають в занедбаному стані. На Подолі немає зручних місць для зустрічі великими компаніями, для усамітнення, скейт-парків чи невеликих площ. Вдалим прикладом виходу за рамки пострадянських форм є «Самосад», але він поки що єдиний.

Щоб Контрактова ожила, потрібно оживити Гостиний Двір

Критичною проблемою Контрактової площі є те, що інституції, які виходять на площу, не цінують її. Окрім поодиноких кафе і ресторанів, більшість перших поверхів непривітні й закриті. Площа функціонує здебільшого завдяки транзитному потоку, ярмаркам і активній вулиці Сагайдачного. Такий стан справ не сприятливий для реалізації громадського потенціалу Контрактової.

Гостиний двір займає центральне положення на площі і його периметр дозволяє розмістити як заклади харчування й рітейлу, так і громадські простори, культурні центри або медіа-центр з бібліотекою і різнофункціональними залами. Він має великий потенціал, який може оживити Контрактову площу.

місто київ реформи

Знак гривні
Знак гривні