Серед головних дискримінаторів року - Рада церков і ректор-педагог

16 листопада в Міжнародний день толерантності визначили переможців антипремії «Дискримінатор року – 2017», яка уже вчетверте проводиться громадськими організаціями в Україні.

Їх нагородили дипломами та символічними шорами, - передає Громадське.

Переможців обрали у трьох номінаціях:

«Язик мій – ворог мій» – найбільш дискримінаційне висловлювання. Нагорода дісталася голові Чернігова Владиславу Атрошенку за пост у Фейсбуці, де він висловився щодо перепису населення в Україні:

«Якщо брати патріотичну складову, потрібно, щоб мінімум 3 дитини в сім’ї. Щоб дівчина і хлопець, вони виростали і знали, що якщо в них не буде 3 дітей, значить вони якісь хворі або не такі, вони взагалі не українці! Це надзвичайно серйозне питання, воно чутливе, над цим потрібно працювати».

«Реально Г» – найбільш дискримінаційний вчинок. Переможець – ректор Національного педагогічного університету імені Драгоманова Віктор Андрущенко, який примушував студентів замість занять іти на молебень «з нагоди професійного свята усіх освітян». Тоді студенти прийшли на молебень із написами на спині «Мене змусили сюди прийти замість пар».

«Дискримінація «в законі» – найбільш небезпечна законодавча ініціатива, що може призвести до дискримінації. Переможці – Всеукраїнська Рада Церков, які у березні цього року виступили проти ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція).

Також на антипремії були номіновані «Пінчук арт-центр» - за недоступність для людей із інвалідністю, і Олег Ляшко, який порівняв ворогів народу із людьми з синдромом Дауна.

Організатори антипремії кажуть, що цього року вони отримали 49 заявок, серед номінантів також опинилися: Правий Сектор/Київ – «за розповсюдження риторики ненависті», Дмитро Голубов, депутат від БПП, який подав законопроект №6239 про заборону абортів в Україні.

До складу журі конкурсу увійшли: Ірма Вітовська, Заслужена артистка України, Сольдадо Ковалісіді, представник Amnesty International, Яна Панфілова, засновниця ГО «Teenergizer», Катерина Сергацкова, журналістка, Віталій Пчолкін, Всеукраїнське об`єднання осіб з інвалідністю «Група активної реабілітації», Юлія Науменко, адвокатка, правозахисниця, Світлана Дубина, Коаліція з протидії дискримінації в Україні (м. Вінниця), Ірина Федорович, Коаліція з протидії дискримінації в Україні, Олексій Біда, Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Щорічна Антипремія «Дискримінатор року – 2017» організовується Коаліцією з протидії дискримінації в Україні.

Нагадаємо, що торік антипремію вручили Верховній Раді України, яка вилучила із законопроекту про запобігання домашньому насильству поняття «гендер» і «сексуальна орієнтація». У другій номінації тоді перемогла сільська рада села Лощинівка за бездіяльність та схвалення антиромських погромів громадою села. А у номінації за найбільш дискримінаційне висловлювання «переміг» народний депутат Антон Геращенко за коментар в одному з видань щодо нардепа Надії Савченко: він публічно порадив їй вийти заміж і займатися дітьми, а не політикою.

релігія маразм суспільство

Знак гривні
Знак гривні