В Зімбабве армія захопила пошту-телефон-телеграф і заявила, що це не переворот (ВІДЕО)

Армія Зімбабве захопила державну телекомпанію ZBC та передала заяву, що вони діють проти злочинців, але ніякого перевороту немає і президенту Зімбабве Роберту Мугабе нічого не загрожує.

«Ми хочемо запевнити націю в тому, що його ясновельможність президент і його сім'я живі і здорові і їхня безпека гарантована», — заявила в ефірі телеканалу людина в камуфляжі, - передає Громадське:

Чоловік, однак, додав, що військові виступили проти, як він висловився, злочинців в оточенні Мугабе.

У Хараре були чутні вибухи і залпи артилерійських знарядь.

Раніше посол Зімбабве в ПАР заперечував розмови про переворот в його країні.

Правляча партія Зімбабве звинуватила головнокомандувача армією генерала Костянтино Чівенга в «зрадницькій поведінці» після того, як він попередив про можливе втручання військових у політику.

Чівенга кинув виклик президенту Роберту Мугабе після того, як той звільнив віце-президента країни.

Генерал сказав, що армія готова до рішучих дій, щоб покласти край чисткам в партії Мугабе.

Протистояння тривало 14 листопада, коли на дорогах за межами Хараре була помічена бронетехніка. З якою метою вона там була, незрозуміло.

Джерела агентства Reuters повідомляють, що під час захоплення телеканалу деякі співробітники ZBC зазнали грубого поводження з боку військових. Співробітникам телекомпанії сказали, що вони «не мають хвилюватися», а солдати в будівлі тільки для захисту.

Посол Зімбабве в ПАР Айзек Мойо сказав Reuters, що уряд країни зберігається «в незмінному вигляді», і відкинув будь-які розмови про можливий переворот як «твердження з соцмереж».

Посольства Великої Британії і США в Хараре закликали своїх громадян уникати громадських місць.

Ні 93-річний Мугабе, ні його представники поки не робили ніяких заяв.

Минулого тижня Мугабе звільнив віце-президента Еммерсона Мнангагва, якого раніше вважали найімовірнішим наступником президента. Але ситуація змінилася, і тепер найбільш імовірною наступницею називають дружину Мугабе — Грейс.

Партія Зану-ПФ заявила, що коментарі генерала Чівенги були «розраховані на порушення національного миру ... [і] підбурювання до повстання».

Партія заявила, що ніколи не поступиться військовим погрозам і «підтверджує першість політики над зброєю».

Лідер молодіжного крила правлячої партії Кудзай Чіпанга сказав, що генерал не має повної підтримки всієї армії.

«На карту поставлена ​​наша країна і майбутнє, і ми не дозволимо ніякому окремому військовому встати на шляху лідера партії і законно обраного президента країни», — заявив він.

Молодіжне крило партії підтримує Грейс Мугабе.

Чівенга зробив заяву про можливість військового втручання на прес-конференції в штабі армії, в оточенні старших офіцерів.

Він сказав, що «чистки» в партії спрямовані на тих, хто колись привів Зімбабве до незалежності. Сам генерал — також один з ветеранів цієї війни 1970-х років.

«Ми повинні нагадати тим, хто стоїть за нинішніми зрадницькими махінаціями, що, коли справа стосується питань захисту нашої революції, військові діють, не вагаючись», — сказав він.

армія африка політика

Знак гривні
Знак гривні