Польща створює державний інститут для протидії історичній політиці сусідів

Сейм Польщі прийняв закон про створення нової організації під назвою "Інститут солідарності та мужності", завдяки якій керівна партія "Право і справедливість" хоче "спростовувати неправду про наслідки несправедливої історичної політики".


"Європа буде білою, Україна покається". Ультраправі провели наймасовішу акцію в Польщі (ФОТО)

"Інститут солідарності та мужності" буде нагороджувати та увіковічувати заслужених діячів польського народу, - передає Польське радіо.

Крім того, інститут буде виділяти кошти на наукові стипендії і допомагати людям польського походження, які стали жертвами нацистських або радянських злочинів.

Очолить нову організацію міністр культури і національної спадщини країни Пйотр Ґлінський.

На його погляд, Польща потребує серйозної історичної політики і серйозних досліджень у цій сфері.

"Протягом десятків років дуже важливі розділи польської історії не досліджувалися. Ми повинні надолужити цей час, тому нам потрібна серйозна наукова організація, яка буде займатися аналізом польської історії і вести відповідальну історичну політику", - сказав міністр.

Ухвалений Сеймом закон тепер повинен розглянути Сенат, після чого його має підписати президент.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда заявив, що двосторонні відносини між Україною та Польщею "не можуть спиратися на брехню, наклепи, замовчування, заперечення історії, особливо трагічної історії".

Дуда зазначив: якщо відносини складаються нормально, то "потрібно говорити про історію, особливо її трагічні моменти, слід визнати провину і дозволити вшанувати жертв".

Нагадаємо, на тлі жорстких заяв з боку представників польської влади на адресу України Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання консультаційного комітету президентів України та Польщі.

Як відомо, нинішній польський націоналістичний марш відбувся на тлі загострення відносин Варшави й Києва через вимоги РП усунути з української влади “антипольських політиків” та наміри заборонити в’їзд таким політикам до Польщі.

маразм польща історія

Знак гривні
Знак гривні