Польський дипломат назвав Львів польським і закинув Україні окупацію Донбасу

Віце-консул генерального консульства Польщі в Луцьку Марек Запур назвав Львів польським містом.

Про це у “Фейсбуці” написав завідувач відділу Рівненського краєзнавчого музею Ігор Марчук, якого цитує Новинарня.

Запур виступив з такою заявою в ході “круглого столу” в краєзнавчому музеї міста Рівне “Волинський експеримент Г. Юзевського: дорога до польсько-українського примирення у міжвоєнний період”.

“Українські науковці на “круглому столі” чітко заявили, що захід є провокаційним і не варто відзначати дні народження польського окупаційного чиновника Генрика Юзевського, оскільки Польща захопила частину території УНР у 1919-1920 роках”, – йдеться в повідомленні.

У відповідь віце-консул встав і заявив, що Української держави в той час не існувало, “Львів – то є польське місто, і в сучасності можна стверджувати, що Україна подібним шляхом окупувала Крим і Донбас”.

У коментарі “Волинь24” Марек Запур зауважив, що вважає інформацію про його нібито скандальну заяву в Рівному тенденційною.

Мовляв, окремі учасники під час “круглого столу” “заявили, що в роки Речі Посполитої поляки окупували Львів”.

“Я з тим не погодився. Сказав, що не можна говорити про окупацію, тому що окупація – це коли одна держава захоплює частину іншої держави… Я сказав про те, що у 1918 році Львів був польським містом. Адже відомо, що більшість населення Львова тоді були поляки. Так що просто це дуже тенденційно і не відповідає суті. Я думаю, що ця новина спеціально так написана, щоби вона була провокаційною і підривала польсько-українські стосунки”, – заявив віце-консул Марек Запур.

Варто зазначити, що міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський 5 листопада під час візиту до Львова відмовився відвідати Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького” через слова директора музею Руслана Забілого про те, що у 1918 році Польща окупувала Західну Україну.

донеччина скандал луганщина польща історія львівщина

Знак гривні
Знак гривні