Рада попередньо ухвалила Виборчий кодекс із відкритими виборчими списками (ЛІНК)

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект виборчого кодексу, який передбачає пропорційну виборчу систему за відкритими списками.

Про це повідомляє кореспондент Громадського.

За законопроект проголосували 226 народних депутатів - рівно мінімум.

Йдеться про проект проект закону №3112-1, авторства Андрія Парубія, Леоніда Ємця та Олександра Черненка.

За такої системи громадяни будуть обирати не тільки партію, але й політика із запропонованого партійного списку кандидатів по кожному регіону держави.

Тепер документ має розглянути комітет, внести додаткові правки. Після цього депутати зможуть прийняти закон в цілому.

Нагадаємо, На розгляд Верховної Ради було представлено два проекти Виборчого кодексу.

Законопроект № 3112 був зареєстрований депутатом Валерієм Писаренком у вересні 2015 року, та законопроект № 3112-1, поданий групою депутатів, зокрема Олександром Черненком і Леонідом Ємцем.

Кожним із проектів пропонувалися три варіанти виборчих систем: пропорційна система, система єдиного неперехідного голосу на виборах до районних рад, мажоритарна виборча система. При цьому, перший проект не передбачає відкритих списків.

Альтернативний проект виборчого кодексу 3112-1 по завершенні голосування набрав найбільше голосів.

Цим документом пропонується застосувати виборчу систему, яка дозволяє персоніфікувати голосування ("відкриті" списки кандидатів), з запровадженням регіональних виборчих округів.

Вибори до обласних рад також передбачають систему відкритих списків, схожу до парламентських. Тобто, територія ділиться на великі округи, партія висуває кандидатів і виборець сам їх рейтингує.

За новим документом, пропонується обов'язкове навчання кандидатів, які будуть працювати у виборчих комісіях, та їхня сертифікація. Крім того, планується зменшити кількість політичної агітації на телебаченні.

За матеріалами УП та Громадського

вибори реформи

Знак гривні
Знак гривні