Не Doing Business єдиним

"Цими днями журналісти мене активно розпитували щодо підвищення України у рейтингу Doing Business. На мій погляд, значення цього рейтингу дещо міфологізоване, - висловлює свою особисту думку економіст Борис Кушнірук.

Критерії цього рейтингу важливі, як орієнтири, за якими можна оцінювати рівень сприятливості ведення бізнесу. Але при цьому рішення щодо інвестування в економіку тієї чи іншої країни залежить насправді від комбінації трьох ключових факторів.

По-перше, це доходи населення. Якщо вони значні та/або мають сталу тенденцію до зростання, тоді інвестувати в таку країну цікаво. Там є потенціал для платоспроможного попиту споживачів. Можна у зв'язку з цим згадати наш власний досвід 2001-2008 років. З точки зору критеріїв Doing Business, Україна у той час була жахливо непривабливим місцем для інвестицій. Але зростаючі доходи населення були тим магнітом, який притягував до України капітал. Значною мірою, правда, спекулятивний. Але менше з тим.

По-друге, інвестору важливо, наскільки великим є податкове навантаження при веденні бізнесової діяльності. Причому, трохи лукавлять ті, хто каже, що бізнесу важлива лише передбачуваність податкового законодавства. Так, передбачуваність важлива. Але якщо податкове навантаження велике, тоді навряд чи виникатиме надмірне бажання інвестувати в цю країну.

При цьому, виникає зв’язок між рівнем доходів населення та рівнем податкового навантаження на бізнес. Друге не тільки важливіше за перше, а й позитивно йому сприяє. Якщо інвестор розраховує, що критерієм вигідності інвестування в економіку країни є низькі зарплати, тоді це недалекоглядно. Бо інвестиції в країну сприяють створенню робочих місць, зростанню зарплат та загальних доходів населення. У той же час, низький рівень податкового навантаження на бізнес — це куди більш сталий фактор прогнозованості та привабливості ведення бізнесу.

Ну і, по-третє, для інвестора важливим є доступ до кредитів, бо бізнес потребує не тільки кошти для інвестицій, але оборотний капітал. Який переважно забезпечується саме за рахунок кредиту. При цьому, доступність кредиту — це адекватність умов кредитування. Якщо процентні ставки за кредитами абсурдно високі, тоді навряд чи такі кредити можна вважати доступними. Безглуздо інвестувати в країну, в якій умови кредитування відверто несприятливі для бізнесу. Більш того, несприятливі умови кредитування взагалі не дають можливості зростати економіці. А якщо економіка немає тенденцій до зростання, тоді навіщо в таку країну інвестувати?

От якщо ми подивимось на ці три фактори привабливості інвестування, то неважко зрозуміти, чому в Україну не йдуть інвестиції.

І коли вкотре побачите якогось урядовця, який випромінює впевненість, що ще з десяток пунктів угору в рейтингу Doing Business - і в Україну нарешті рине потік інвестицій, то не варто вірити в це. Бо сумний досвід показує, що урядовці та нацбанківці просто не розуміють, що насправді сприяє інвестиціям, що робить економіку сильнішою, та що забезпечує стійкість національної валюти.

рейтинг опініон бізнес

Знак гривні
Знак гривні