У Франції закінчився дворічний надзвичайний стан, який нічого не дав

У Франції завершився режим надзвичайного стану, який після терактів 13 листопада 2015 року продовжувався 6 разів.

Про це повідомляє Громадське.

Скасування надзвичайного режиму є одним з пунктів нового закону про внутрішню безпеку і боротьбу з тероризмом, який набуває чинності 1 листопада.

Цей документ надає право поліції і спецслужбам без додаткових судових санкцій проводити обшуки в будинках у підозрілих осіб, блокувати райони, в яких існує загроза теракту, вводити заборони на проведення масових акцій, закривати релігійні об'єкти (храми і мечеті) — для прояснення ситуації з безпекою.

За час дії режиму надзвичайного стану ситуація з терористичною загрозою не покращилася, як визнав президент Еммануель Макрон, пояснюючи необхідність надання подібних повноважень правоохоронним структурам.

Категорично проти нового закону виступили правозахисні організації, а деякі експерти попередили про можливе зростання виступів невдоволених французів.

30 жовтня президент Франції Еммануель Макрон підписав закон про внутрішню безпеку і боротьбу з тероризмом, один з пунктів якого скасовує надзвичайний стан у країні, введений в листопаді 2015 року.

Після терактів у Парижі у листопаді 2015 року, які забрали життя близько 130 людей, режим надзвичайного стану у країні спочатку був введений на півроку.

Потім він був продовжений до січня 2017 року. Тодішній прем'єр Франції Мануель Вальс заявив, що продовжувати надзвичайний стан будуть стільки разів, скільки знадобиться для безпеки країни.

франція тероризм

Знак гривні
Знак гривні