Капча все: Штучний інтелект навчився доводити, що він не робот

У США створили програму штучного інтелекту, яка здатна обходити капчу - популярний автоматизований тест для розрізнення комп'ютерів і людей.

Фахівці з американської компанії Vicarious створили мережу, яка змогла обійти текстову капчу різних сервісів з успіхом до 66,6% - таким самим, як у людей з першої спроби.

"Наша програма може самостійно навчитися розпізнавати цифри та літери довільної форми, намальовані на капчі, вивчивши всього 260 прикладів", - підкреслює Діліп Джордж, один із творців програми.

Цей вид нейромережі отримав назву "рекурсивна кортикальна мережа" (RCN). Вона імітує роботу візуальної кори мозку людини.

"Використовуючи досвід нейрофізіології, ми створили нову модель комп'ютерного розпізнавання, яка розпізнає капчі краще, ніж це роблять глибинні нейромережі, і при цьому працює в 300 разів ефективніше", - заявив один з творців програми, нейрофізіолог Діліп Джордж.

Справа в тому, що інші системи ШІ вчаться за рахунок так званого "глибокого навчання". Програмі багаторазово показують один і той же об'єкт, злегка видозмінюючи його. Такий метод навчання годиться для розпізнавання тексту на чистому аркуші паперу, але для проходження капчі він не підходить. А мережа RCN ділить надану їй картинку на два типи об'єктів - поверхні і контури. І виявляє букви саме за контурами, ігноруючи відволікаючі елементи фону.

Така техніка дозволяє розпізнавати букви і цифри навіть тоді, коли вони розташовані дуже близько і частини символів перекривають частини один одного. Зокрема, програмою вдалося пройти тест сервісу reCAPTCHA в 66,6% випадків, а тест від PayPal в 57,1%.

Новий час

технології безпека майбутнє роботи інтернет

Знак гривні
Знак гривні