Напад людей у масках на військовий аеродром в Одесі: Що це було? Кого судитимуть?

29 жовтня, в неділю, в інтернеті спалахнув конфлікт, що зачепив усю країну і який є дуже яскравою ілюстрацією стану держави й інститутів влади.

Сенсаційна заява військових

"Сьогодні, в Одесі, близько 8.45, невідомі особи, близько 40 осіб у балаклавах, зробили спробу рейдерського захоплення частини території військового об`єкта, який є власністю Міністерства оборони", - кажуть в командуванні.

Поліція заперечує

Поліція виїхала за викликом і виявила, що, по-перше, будівництво проводилося не на території військових, а поруч - а по-друге, у будівельників були всі необхідні для цього документи.

Що відбулося насправді

CITY центр отримав відповідний дозвіл від міськради Одеси.

Командування знало про це й різко критикувало дозвіл - однак НЕ звернулося до суду.

Минуло вже три місяці від отримання будівельниками відповідних документів - військові жодних юридичних дій не почали.

Щільне прилягання

В чому суть конфлікту. Впритул до паркану військової частини примикає територія супермаркету "Сіті центр", і для того, щоб добудувати третю чергу супермаркету, їм потрібен був технологічний майданчик для будівельної техніки, площею в 20 "соток", яка перебуває прямо на місці паркану військової частини.

Сам аеродром "Одеса-Шкільний" згідно з Генеральним планом Одеси від 25 березня 2015 року визначається як зона житлової забудови.

Аеродром військовими майже не використовувався, він був по суті покинутий, і влада Одеси почала видавати дозволи на забудову в тому районі відповідно до своїх планів.

Підсумок

Причина конфлікту - правове невігластво всіх сторін, а також неповна врегульованість юридичного статусу об'єктів.

Критикують мера Одеси Труханова за видані його мерією дозволи, і справедливо - але той може, у свою чергу, послатися на рішення Державної архітектурно-будівельної інспекції в Києві, яка й видала відповідні дозволи забудовнику.

Детальніше - у статті на Цензорі

маразм одеса армія конфлікт будівництво

Знак гривні
Знак гривні