Під Запоріжжям церква утримувала 100 людей за ґратами в реабілітаційному центрі. За провини - підвал (ВІДЕО)

У Запоріжжі так звана «релігійна організація» силоміць утримувала людей із алкогольною та наркотичною залежністю у нібито центрі реабілітації, який насправді не мав жодних необхідних документів.

У більшості випадків ініціаторами «лікування» були родичі, які сплачували за утримання від 2500 гривень до 3500 гривень на місяць.

Людей силоміць утримували в спеціально обладнаних будинках з ґратами на вікнах. До них застосовували заходи фізичного та психологічного впливу.

Правоохоронці звільнили з «центру» 100 людей, - повідомляє Нацполіція.

Насправді лікуванням «пацієнтів» ніхто не займався. Їх незаконно позбавляли волі та утримували із застосуванням психологічного та фізичного насильства. Деяких навіть зв’язували, тримали у підвалах та не годували по дві доби.

У незаконних місцях позбавлення волі людей утримували представники «релігійної або псведорелігійної громади». Її очолює житель Полтавської області, який знаходиться в розшуку.

Розташовувалась ця організація за п’ятьма адресами по вулиці Курчатого, Мурманській, Донецькій, Нижній та у селі Володимирівське Запорізького району.

Розповіді утримуваних

«Знаходжусь в Центрі з 29 квітня. Приїхали четверо та силою забрали з будинку батьків в місті Черкаси, привезли на реабілітацію. Вона полягає у вірі в Бога, покорі, слухняності та молитві. Годували – січка, вермішель, суп. Дзвонити дозволяли рідко і лише під контролем», - розповів 27–річний чоловік.

«Мій колишній чоловік домовився про утримання у Центрі. За проживання він сплачує 3500 гривень в місяць. Розпорядок дня – прибирання, молитва, приготування їжі, молитва, проповіді. Якщо ти не хочеш молитись – покарання: цілий день мити туалет, або зв’яжуть скотчем. На вулицю випускають рідко. За проступки застосовують фізичну силу. Забороняють подзвонити додому», - розповідає «пацієнтка» Центру – жителька Запоріжжя.

«Я сиділа на зупинці, побачила оголошення, зателефонувала та попросилась переночувати. Прийшла, і мені сказали, що це Центр закритого типу. Я кілька разів хотіла піти, але мене не випускали. Дві доби не годували. За прохання їжі – били», - повідомила 42-річна мешканка Запоріжжя.

До скоєння кримінального правопорушення та організації незаконної діяльності причетні чоловіки – 1987, 1984, 1980 та 1972 років народження.

За всіма адресами були проведені обшуки та вилучені речові докази. В одному з приміщень знайшли магазин з патронами калібру 5,6 мм до пістолета «Марголіна» та дві дерев’яні бити.

релігія запоріжжя кримінал суспільство

Знак гривні
Знак гривні