В сутичках в Одесі десятки поранених, а Труханов утік (ВІДЕО)

Сесійне засідання Одеської міськради 20 вересня не змогло початися через те, що громадські й праві політичні активісти прорвали загородження силовиків та увійшли до будівлі на Думській площі.

Під міськрадою Одеси сутички через пожежу, в який загинули діти (ФОТО, ВІДЕО)

Міський голова Одеси Геннадій Труханов разом із депутатами пішов із будівлі після того, як у сесії було оголошену перерву. Про це інформує місцеве видання “Думська”.

Проведення сесії було неможливим після того, як активісти зайняли сесійну залу. Вони вимагали відставки Труханова та притягнення у відповідальності винних у корупції та трагедії в дитячому таборі “Вікторія”, де внаслідок пожежі в ніч на 16 вересня загинуло троє дітей.

Частина опозиціонерів і журналістів, яких раніше не пускали в мерію, разом із прокурором Олегом Жученком також потрапили всередину.

Після 13-ї години активісти залишили будівлю міськради.

Вони заявили, що днями до Одеси приїде президент Петро Порошенко. “Ми будемо вимагати від нього відставки Труханова і розпуску міськради”, – сказав один з опозиціонерів.

Цьому передували масові сутички активістів із поліцією та Нацгвардією біля будівлі міської ради. У протестах брали участь представники “Свободи”, “Національного корпусу” та інших опозиційних організацій – за даними “Думської”, близько 500 осіб.

Перед присутніми виступив лідер одеського осередку ВО “Свобода”, екс-нардеп Павло Кириленко. Він заявив, що після трагедії в таборі “Вікторія” міський голова Геннадій Труханов повинен піти у відставку, а міська рада – саморозпуститися.

Перша бійка зчинилася через те, що один із протестувальників прийшов на акцію в балаклаві і відмовився її зняти на вимогу поліцейських.

Надалі мітингувальники здійснили кілька спроб прорвати заслони та увійти до мерії. Вони скандували: “Ганьба!”, “Банду – геть!”, “Труханова геть!” тощо.

Активістам протистояла також муніципальна охорона.

В ході однієї з масових сутичок поліція застосувала сльозогінний газ.

Відповідно до звіту “Думської”, газ використали також і протестувальники. Крім того, вони палили фальшфаєри.

За даними ГУ Нацполіції, після бійок на Думській площі по медичну допомогу звернулися 20 поліцейських і 16 співробітників Нацгвардії.

За фактом конфлікту між мітингувальниками і правоохоронцями розпочато кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

Серед мітингувальників також є кілька постраждалих. У них розбиті голови.

Прокурор Одеської області Олег Жученко, присутній на місці подій, пообіцяв розібратися за фактом недопуску активістів у мерію та задіяти представників громадськості в розслідуванні пожежі у таборі “Вікторія”.

Мер Геннадій Труханов заявив, що має в своєму розпорядженні відеодокази того, що для участі в заворушеннях 20 вересня в Одесу на автобусах звозили активістів радикальних організацій.

За результатами зіткнень на Думській площі двоє активістів були затримані правоохоронцями, повідомив радник начальника одеської поліції Руслан Форостяк.

Після бесіди в поліцейському автобусі їх відпустили.

Також Форостяк зазначив, що, за його даними, під час бійок у мерії отримали травми три активісти і 10 правоохоронців. Порядок охороняли понад 500 силовиків.

Новинарня, Думська

протест кримінал освіта трагедія одеса

Знак гривні
Знак гривні