Як фейковий воєнний фотограф продавав чужі фото найвідомішим ЗМІ світу (ВІДЕО)

Фейковий "воєнний фотограф" не тільки видавав чужі фото з гарячих точок за свої й успішно продавав їх, а навіть «вкрав» особистість іншої людини. Серед ошуканих ЗМІ, зокрема, опинилися VICE, New York Times, Le Monde, BBC, Wall Street Journal, The Telegraph, Al Jazeera.

ці автопортрети в Алеппо та Сомалі - фотошоп, на який купилися найбільші ЗМІ світу

Ось коротко у відеоролику Аль-Джазіри, яка сама виявилась ошуканою:

Чоловік вигадав собі кар'єру під ім'ям бразильця Едуардо Мартінса. Обличчя взяв у маловідомого британського серфера.

професійна сторінка фейкового фотографа

Він брав фото з гарячих точок у різних місцях світу, де відбуваються бойові дії, обробляв, віддзеркалював зображення, щоб їх не можна було знайти пошуком в інтернеті - продавав відомим виданням.

Зокрема, ось віддзеркалені фото Даніеля Брітта:

Фейкер навіть дав інтерв'ю виданню VICE, у якому розповідав про те, як працював в Іраку та Сирії, а також про дитинство, і про те, що хворів на лейкоз.

Він також писав, що його поранено в Алеппо, йому співчували та висловлювали масову підтримку, скажімо, в Інстаграмі, де він став знаменитістю.

Коли журналістка BBC Наташа Рібейро зацікавилася біографією Мартінса, вона не змогла знайти когось, хто б знав такого фотографа.

Виявилося також, що фото, які він викладав як такі, де зображений особисто він, насправді належать 32-річному британському серферу Максу Хепворту-Пові.

серфер, чиє обличчя фейковий фотограф видавав за своє

Велика галерея DOC Galeria в Сан-Паулу планувала виставити одну з фотографій Мартінса - і зв'язалася з фотографом, який повідомив, що перебуває в Іраку.

Коли він не вийшов повторно на зв'язок протягом тижня, керівництво галереї звернулося до його колег в Іраку, побоюючись, що того викрала «Ісламська держава».

Незабаром Мартінс знову з'явився в мережі, пояснивши, що у нього були проблеми з інтернетом.

Дізнавшись, що справжність його роботи виявилася під сумнівом, Мартінс видалив свій аккаунт в Instagram та відправив повідомлення по WhatsApp, де заявив, що перебуває в Австралії і планує рік подорожувати, не виходячи в інтернет.

Бразильське відділення BBC опублікувало результати свого розслідування, і фотографії Мартінса почали видаляти з новинних сайтів і фотобанків.

скріншот з підробної сторінки фотографа

Також було з'ясовано, що принаймні деякі з фотографій, які Мартінс видавав за свої, насправді були зроблені американським фотографом Деніелом Бріттом.

Наразі фейкер не тільки лишається безкарним, але й не відомо, хто він.

Український текст - Громадське

скандал змі

Знак гривні
Знак гривні