Нова шкілька освіта: 12 років, вчителям доплачуватимуть за підвищення кваліфікації

Вчора ввечері Верховна Рада 255 голосами підтримала законопроект №3491-д "Про освіту". Що зміниться?

Огляд Євгена Спіріна, Громадське.

Дванадцятирічка

Згідно закону, середня освіта триватиме 12 років і складатиметься з:

початкової освіти тривалістю 4 роки,
базової середньої освіти тривалістю 5 років, яку отримуватимуть у гімназії,
та профільної середньої освіти тривалістю 3 роки, що її отримуватимуть у ліцеї або закладах професійної освіти.

Навчатися в школі діти зможуть з 6 або 7 років.

Результати навчання після завершення кожного з рівнів оцінюватимуться шляхом державної підсумкової атестації — зовнішнього незалежного оцінювання, водночас для учнів молодшої школи воно здійснюватиметься лише з метою моніторингу.

В ході обговорення дванадцятирічки не обійшлося без маразму з боку депутатів, які очікували "половину вагітних у старшому класі", хоча в Україні до 18 років народжують лише 1% жінок.

Пост колишньої замміністра освіти:

Що таке профільна та професійна освіта

Профільна середня освіта — старші класи — може бути двох напрямків: загальноосвітньою та професійною. Перша передбачає поглиблене вивчення деяких предметів з урахуванням потреб і здібностей учня.

Відповідно професійна освіта передбачає орієнтованість учня на потреби ринку праці з урахуванням особистих здібностей.

Навчання за програмами 12-річної школи для початкової освіти розпочинається 1 вересня 2018 року, для базової середньої освіти — 1 вересня 2022 року і для профільної середньої освіти — 1 вересня 2027 року.

Якою буде мова навчання

Закон визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами: державною, англійською, та рідше іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою одночасно з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

Що буде із зарплатнею вчителів

Верховна Рада доручила Кабміну забезпечити з 2018 по 2023 роки поетапне збільшення мінімальної зарплати вчителя до 4-х прожиткових мінімумів для працездатних (на даний момент — 6 736 гривень).

Ухвалений парламентом закон передбачає можливість організації державно-приватного партнерства у сфері освіти на підставі договорів і може передбачати спільне фінансування установ освіти.

Крім того, передбачена добровільна сертифікація педагогів, як зовнішнє оцінювання професійних компетентностей. За результатами сертифікації педагогічному працівнику видаватиметься відповідний сертифікат на 3 роки.

Ті, хто пройшли сертифікацію, отримуватимуть щомісячну доплату в розмірі 20% посадового окладу на термін дії сертифіката пропорційно до педагогічного навантаження.

школа освіта закон реформи

Знак гривні
Знак гривні