Через замальовані революційні графіті порушено справу. +ОГЛЯД СОЦМЕРЕЖ

Прокуратура порушила кримінальну справу за фактом знищення історичних малюнків часів Майдану на стіні будівлі по вул. Грушевського, 4 в Києві.

“Як відомо, наказом Міністерства культури України N869 від 15.10.2014 року місце бойових дій та масової загибелі громадян в районі вул. Грушевського у місті Києві під час акцій протесту у лютому 2014 року віднесено до об’єктів культурної спадщини, пошкодження чи знищення яких тягне за собою кримінальну відповідальність за ст. 298 КК України (“нищення, руйнування чи псування пам’яток історії або культури”), – нагадав генпрокурор Юрій Луценко.

2 вересня стало відомо, що 2 вересня власники магазину люкс-меблів та інтер’єрів “Емпоріум” на вулиці Грушевського, 4 замалювали “Ікони революції”, що зберігалися на стіні будівлі від початку силового протистояння в січні 2014 року. Власник магазину Ігор Доценко при цьому зневажливо відгукнувся про революційні графіті.

В неділю, 3 вересня, громадські активісти побили вітрини “Емпоріуму”, обписали будівлю й підпалили біля входу шини.

Відео інформагенства "Українські новини":

Український інститут національної пам’яті і власник будівлі – Інститут історіії України НАНУ – закликали прокуратуру притягнути орендарів до відповідальності за вандалізм.

Реакція соцмереж

Реакції доволі різноманітні.

Журналіст Громадського:

Піарниця:

Працівниця Мистецького арсеналу:

Невдоволення викликало не лише знищення графіті, які стали символами протистояння на вулиці Грушевського, а й позиція власника магазину.

Ігор Доценко, коментуючи напередодні невдоволені дописи в соцмережах, написав: “…Не треба підносити трафаретне мистецтво в ранг творів! Це типовий стріт-арт, який час від часу прибирають комунальні служби… Для охочих купити революційний трафаретний “живопис”, заходьте на будь-який лубочний базар, там є всі варіанти Лесі, Вані, Тараса, будь-якого розміру й форми, причому від цього автора…”

Також Доценко у коментарях запрошував невдоволених до себе на розмову.

Як відомо, вранці 22 січня 2014 року на вул. Грушевського, неподалік від магазину “Емпоріум”, почався мартиролог Героїв Небесної сотні – там були вбиті силовиками Сергій Нігоян і білорус Михайло Жизневський.

Показово, що за весь час силового протистояння у 2014 вітрини цієї крамниці, як і багатьох інших, лишилися незайманими.

А тепер ні:

Використано матеріали Новинарні
та дописи в соцмережах

маразм скандал майдан мистецтво конфлікт київ

Знак гривні
Знак гривні