Українська журналістка каже, що працювала на росТБ, щоб допомагати Україні

Українська журналістка Олена Солодовникова заявила, що влаштувалася на російський телеканал НТВ, аби “звільняти заручників і вивідувати сепарські секрети”.

Вона розповіла по це у своєму “Фейсбуці”.

Солодовникова – дружина колишнього кореспондента каналу “Еспресо ТВ” Єгора Воробйова, який у 2014 році був у полоні російсько-терористичних сил на Донбасі.

“Обіцяного три роки чекають, і ось ви дочекалися детальної розповіді, навіщо я працювала на НТВ (спойлер – звільнювала заручників і вивідувала сепарські секрети в Донецьку)”, – написала журналістка на ФБ.

Олена стверджує, що після звільнення Воробйова з полону бойовиків у жовтні 2014 року втратила роботу на телеканалі “112 Україна”.

“Мене наполегливо попросили піти з посади редактора, тому що “ти звернулася на прес-конференції до Порошенка від нашого імені, і це дуже не сподобалося власнику”. Саме після того звернення Єгора почали витягувати, інакше історія могла закінчитися невтішно”, – пояснила журналістка.

Після звільнення зі “112-го” до Олени Солодовникової із пропозицією звернувся російський канал НТВ.

“У полоні на той час перебувало кілька українських репортерів, і я внаслідок особистих обставин переживала цей момент особливо гостро. А в нас іще розмови були в АП, що непогано б допомогти Службі безпеки з витягуванням наших цивільних. І почала я стрінгувати для НТВшників, втираючись до них у довіру”, – розповіла Солодовникова.

Вона запевнила, що “жодної відвертої єресі у процесі легендування не знімала”, а застосувавши “свій коник – конспірацію”, змогла “зробити неможливе” і стати штатним репортером НТВ.

У Москві, за словами журналістки, їй вдалося познайомитись із керівництвом НТВ – заступницею генерального директора Тетяною Мітковою і тодішнім генеральним директором каналу Володимиром Кулістіковим.

Солодовникова пише, що через керівника відділу НТВ, який відповідав за висвітлення подій в Україні, вона сприяла звільненню з полону харківського громадського діяча, засновника журналу “Український простір” Романа Черемського, який вийшов на волю 27 грудня 2014 року.

Після звільнення з російського телеканалу журналістка вирішила використати свою “легенду” для роботи на окупованій території Донбасу.

“Я зняла бази сепаратистів і багато осіб “ихтамнет” із Росії. Матеріали стали в нагоді спецам і знадобляться в міжнародних судах”, – заявляє Солодовникова.

Вона каже, що залишила журналістику, написала дослідження про пропаганду для міжнародної стипендії New Diplomacy і почала знімати документальні фільми.

Варто зазначити, що в 2014-2015 роках, коли Солодовникова працювала на московський канал, колеги в Києві неодноразово звинувачували її в зрадництві та запроданстві. Зокрема, після загибелі у ДТП Андрія Кузьменка “Скрябіна” на НТВ вийшов її сюжет з твердженням, що насправді “Кузьму” вбили за критику влади. Крім того, на велику критику наразився сюжет Солодовникової під назвою “Украинские каратели-мародеры сеют ужас на улицах Киева” тощо.

Як відомо, 25 серпня 2014 року журналіст телеканалу “Еспресо” Єгор Воробйов потрапив в оточення біля Іловайська на Донеччині. Із ним були ще двоє медійників — журналіст “Дорожнього контролю” Ростислав Шапошніков та оператор “Еспресо” Тарас Чкан. За словами журналістів, їх захопили російські військові.

За два дні колег Єгора відпустили, а його передали терористичній організації “ДНР”. У полоні Єгора жорстоко допитували, він отримав перелом руки. Згодом представники “ДНР” повезли його знімати репортажі про те, що думає місцеве населення — мовляв, щоб він не показував це однобоко.

7 жовтня, після 39 днів полону, Єгора Воробйова в числі кількох інших полонених українців обміняли на двох бойовиків “ДНР”.

змі скандал росія пропаганда

Знак гривні
Знак гривні