Зонд Cassini на прощання розкрив вік кілець Сатурна. Вони зовсім юні

Завдяки знімкам з апарата Cassini вдалося визначити, що кільця Сатурна набагато молодші, ніж вважалося раніше.

Кільця Сатурна, можливо, утворилися за космічними мірками зовсім недавно - всього 100 мільйонів років тому.

Дані Cassini дозволили вченим визначити масу кілець Сатурна. Чим важчі кільця, тим вони, швидше за все, старші. Виявилося, що маса кілець Сатурна менша, ніж вважали раніше. Якщо це так, то значить, що кільця - це уламки якогось космічного тіла, яке зруйнувалося поблизу Сатурна в порівняно недавні часи, - пише Новий час.

"Для утворення молодших кілець потрібна була б комета або крижаний астероїд, або навіть супутник Сатурна, який підійшов до нього надто близько. Тяжіння Сатурна зруйнувало б цей космічний об'єкт, а з уламків могло б сформуватися кільце", - пояснює фахівець NASA Лінда Спілкер.

Вона, втім, обмовилася, що фахівці NASA тільки приступили до аналізу отриманих з Cassini даних, і в питанні про вік кілець ще багато невизначеності.

"Можливо, деякі відмінності між кільцями свідчать про те, що вони сформувалися з залишків різних космічних тіл. Але якщо маса кілець дійсно виявиться меншою, ніж вважали раніше, то вона б не дозволила кільцям витримати бомбардування мікрометеоритами, яке, як ми гадаємо, не припинялося з моменту утворення планети. Таким чином, ми все більше схиляємося до цифри в 100 мільйонів років", - додала Лінда Спілкер.

Раніше фахівці вважали, що вік кілець Сатурна становить приблизно 4,5 мільярди років. Якщо нові дані про вік кілець планети підтвердяться, це означатиме, що ми спостерігаємо за Сатурном в особливий період його розвитку.

наука краса космос

Знак гривні
Знак гривні