Близько 3% з конфіскованих мільярдів Януковича уряд віддав на приватні компанії, що виробляють мясо та яйця

"Кошти Януковича" пішли з цільовогу фонду для забезпечення оборони і безпеки держави в спецфонд бюджету, а звідти - на бюджетні дотації великим сілськогосподарським виробникам, як було заплановано бюджетом-2017.

Однак, у колонці для Економічної правди яку написдала виконавчий директор Центру протидії корупції Дарина Каленюк, все виглядає трохи по-іншому.

Від Текстів: Кошти дві агрокомпанії, які отримали дотації одні з найбільших експортерів курятини, вони приносять валюту в країну. Країни, котрі досягли процвітання завжди активно підтримували свій бізнес, який працює на експорт. В цьому є більше логіки ніж у підтримці дрібного виробника, який не зможе конкурувати на світових ринках. Але є важливі вимоги, без яких підтримка не має сенсу:

- Підтримка має залежати від показників експорту. В Україні дотації агрохолдингів залежить від сплаченого ПДВ, тобто палять не тим, хто найбільше експортує, а просто найбільшим.

- Підтримувати грошима краще високотехнологічний промисловий експорт. Вирощування курятини це трохи не те, що заслуговує на вливання з бюджету.

- У сільському господарстві на відміну від промисловості на підтримку заслуговують саме дрібні фермери, бо часто ефективніші ніж великі агрохолдинги. Успішні країни виділяли гроші на створення інфраструктури (склади, кредити, навчання, тощо) для того аби продукцію дрібних виробників можна було продавати за кордон.

Далі скорочена колонкаЕкономічної правди:

Яхта Юрія Косюка, який отримав допомогу від держави замість військових

8 квітня 2017 року генпрокурор відзвітував про конфіскацію "1,5 мільярдів доларів Януковича"в державний бюджет.

"Впевнений, що ці кошти, вкрадені мафією Януковича, мають бути використані так, щоб це відчула Армія і народ України", — рясніли цитатами про плани на конфісковане Юрія Луценко.

Президент вторив підлеглому: "Це не просто збільшує можливості державного бюджету та Української держави щодо відновлення справедливості та інвестування цих коштів в українську армію, зміцнення обороноздатності держави та відновлення соціальної справедливості, шляхом спрямування цих коштів на захист найменш захищених верств населення".

На практиці ж "кошти Януковича" пішли на бюджетні дотації найбільш захищеним верствам населення — багатим друзям Порошенка — аграрним баронам. І як завжди, українська влада провела цю оборудку дуже технічно і без зайвого медійного шуму.

...передали конфісковані гроші у спецфонд

В Україні є спеціальний цільовий фонд для забезпечення оборони і безпеки держави. Основне джерело його наповнення — конфісковані у корупціонерів кошти або гроші, отримані в результаті продажу конфіскованого у корупціонерів майна.

У 2015 та 2016 надходження в спецфонд від конфіскованого майна були вкрай мізерними — 100 тис. гривень у 2015 та 165 тисю гривень у 2016 відповідно, хоча заплановані були кардинально інші цифри: 1,5 млрд у 2015 та 7,7 млрд — у 2016.

І ось нарешті у квітні 2017 року до спецфонду надійшло 29,668 млрд гривень від конфіскації "активів Януковича".

Це трохи менше від анонсованих генпрокурором Луценком 1,5 мільярдів доларів, бо на рахунки держказначейства надійшла не вся сума: 200 млн з конфіскованих доларів іще перебувають у стані невиплачених облігацій.
Нарешті для влади настав час витрачати конфісковане.

...кошти спецфонду перерозподілили: аграріям замість військових

У квітні цього року Кабмін затвердив окрему постанову, яка визначила порядок використання коштів зі спецфонду від конфіскованого корупційного майна.

На армію та підвищення обороноздатності, відповідно до постанови, мало піти лише 25,86% від конфіскованих "грошей Януковича". Решту коштів мали направити на "регіональний розвиток" (51,81%) та "фінансову підтримку сільгосптоваровиробників" (22,2%).

Вийшло так, що всі разом узяті силові структури, покликані "підвищувати обороноздатність держави", отримали грошей зі спецфонду трішки більше за аграріїв: Нацгвардія — 6% від надходжень, Міноборони — 5.5%, Державне космічне агентство — 4%, МВС — 4.3%, Мінекономрозвитку для нарощування оборонно-промислового комплексу — 3.45%,
Держспецзвязок — 1.7%, CБУ та ДСНС — по 0,86% відповідно, що сумарно складає 25,86% проти 22,2%, передбачених для Мінагрополітики.

Можливо, уряд вирішив використати ці 22.2% конфіскованих коштів для того, щоб підтримати малих сільських фермерів і щоб звичайний сільський житель, нарешті, відчув користь від повернутих "грошей Януковича"?

Та де там! Перші, кому "допомогли" конфісковані у Януковича гроші — аграрні імперії Юрія Косюка та Олега Бахматюка.

...з-поміж усіх аграріїв гроші у вигляді дотацій віддали найзаможнішим

Існує іще одне розпорядження уряду, яке визначає, що більшість коштів за програмою Мінагрополітики з фінансової підтримки сільськогосподарських товаровиробників виділяється на прямі бюджетні дотації.

Окрема постанова визначає формулу розподілу таких дотацій. Вона залежить від суми сплаченого аграріями ПДВ. Порядок видачі дотацій встановлює особливі преференції птаховиробникам. Маленькому фермеру отримати таку дотацію практично неможливо.

Більшість дотацій на сільське господарство за програмою Мінагрополітики в січні-червні 2017 року отримали два великих агрохолдинги України: Миронівський хлібопродукт Юрія Косюка (809 млн) та Укрлендфармінг Олега Бахматюка (142 млн грн). 42% і 14% відповідно.

Косюку, який у 2015 році був заступником голови Адміністрації Порошенка, дійсно, "потрібна" пряма державна бюджетна підтримка. Утримувати розкішний "Версаль" під Києвом, яхту і літак — витратна справа.

Маєток Косюка в селі Хотів - скріншот відео з ФБ Максима Опанасенка

Другий "дотаційний щасливчик" — Олег Бахматюк — заборгував платникам податків (державі) та вкладникам двох своїх банків-банкрутів "Фінансова Ініціатива" та "VAB" мільярди гривень. Зараз його борги повертає держава, а вкладники втратили можливість повернути свої кошти.

Нацбанк намагався змусити Бахматюка заплатити борги через суд, але не вдалося. Фонд гарантування вкладів також без особливого ентузіазму ставиться до ідеї судитися з бізнесменом: передбачений законодавством цивільний позов до аграрія Фонд так і не подав. Хоча з липня 2015 року Фонд гарантування має право подавати такі позови до бенефіціарів банків-банкрутів, які повинні розраховуватися за нанесені збитки всім своїм майном та активами.

Але це не все. У вигляді дотацій Бахматюк отримує від Мінагрополітики системну допомогу на утримання бізнесу.

бюджет аграрії корупція армія

Знак гривні
Знак гривні