Агент Болек: Леха Валенсу офіційно звинуватили в багаторічній співпраці з комуністичними спецслужбами

Екс-президента Польщі, засновника "Солідарності" та Нобелівського лауреата офіційно звинувачують у багаторічній співпраці зі спецслужбами комуністичної Польської Народної Республіки.

Слідчий відділ Інституту національної пам’яті Польщі розпочав кримінальне провадження проти Валенси через надання ним неправдивих свідчень, зокрема, у справі «агента Болека», - передає Громадське.

Так, у лютому 2016 року у Польщі оприлюднили таємні документи, які стосуються таємного співробітника «Болека».

Документи нібито були підписані екс-президентом Польщі Лехом Валенсою (пізніше це довела графологічна експертиза). Після оприлюднення документів Лех Валенса заявив, що він нічого не підписував, а також спростував співпрацю зі спецслужбами ПНР.

Проте наприкінці червня прокурори дійшли висновку, що понад півсотні документів є справжніми, тобто були написані або підписані Лехом Валенсою.

Як повідомив «Польському радіо» Керівник слідчого відділу Інституту національної пам’яті прокурор Анджей Позорський, провадження стосується й інших справ, щодо яких Валенса запевняв, що не співпрацював зі спецслужбами ПНР.

Лауреат Нобелівської премії миру, колишній президент Польщі Лех Валенса вважається людиною, яка перемогла комунізм у Польщі. у 2016 були відкриті архіви, які вказували на те, що Валенса був агентом ПНР з прізвиськом «Болек».

валенса скандал історія

Знак гривні
Знак гривні