Лабораторія Касперського, яка робить антивіруси, співпрацює з російськими спецслужбами

"Лабораторія Касперського", яка робить відомий антивірус, упродовж тривалого часу співпрацює з російською розвідкою.

Про це пише відоме міжнародне агенство Блумберг.

Працівники компанії не тільки створювали продукти спеціально для ФСБ - але й неодноразово супроводжували ФСБшників під час рейдів.

Євген Касперський під час виступу

Компанія раніше заявляла, що на неї не впливає російський уряд - але нещодавно оприлюднені імейлі показують, що це зовсім не так.

Більше половини клієнтів у світі не знають, що користуються продуктами цієї компанії - оскільки лабораторія Касперського часто за ліцензіями використовує інші бренди та назви для своїх продуктів.

Ви можете встановити блокування певних сайтів чи підключити "панель для браузера", й це буде продукт Касперського.

Внутрішні імейли компанії, які отримав Bloomberg, показують тісні зв'язки між "Касперським" та російськими спецслужбами.

"Касперський" розробив спеціальні технології на замовлення ФСБ, а також проводив спільні операції, публічне знання про які, як усвідомлював голова компанії Євген Касперський, було б ударом по іміджу компанії.

В імейлах іще з 2009 року згадується "робота на Лубянку". Компанія на запит Блумберг підтвердила, що імейли справжні.

Компанія разом із агентами ФСБ мала "приймати активні контразаходи" по підозрюваних у DDOS-атаках - тобто займалася хакерством хакерів на замовлення Лубянки.

Підсумок, який робить Bloomberg: тісні зв'язки "Касперського" з ФСБ та потужні технології можуть стати загрозою для бізнесу США та Західної Європи (й не тільки), які, свідомо чи ні, користуються продуктами компанії.

ілюстрація Bloomberg

Детальніше про технічні деталі - на Bloomberg

технології безпека росія інтернет фсб

Знак гривні
Знак гривні