Журналіст Бутусов вимагає покарати винних за Іловайськ - але винним називають і його

Відомий журналіст Юрій Бутусов котрий часто коментує військові події, висловив думку, що і 25, і 26 серпня з Іловайська можна було вийти без втрат.

Про це пише ЗІК

«Основна причина трагедії – некомпетентне управління, відірваність від ситуації у військах командування АТО, перевантаженість посадами. На той час генерал Муженко поєднував у собі три посади – головнокомандувача ЗСУ, командувача Генштабу і керівника АТО.

Єдиний висновок, який зробило керівництво держави після цієї трагедії – Муженка позбавили посади керівника АТО. У сектор «Д» він не прилітав жодного разу з початку Іловайської операції, ситуацією не володів. Було нерозуміння ситуації при ручному режимі керування – усе це в сукупності мало важкі наслідки», – акцентував Юрій Бутусов.

Своєю чергою, харківський волонтер Роман Донік, який допомагає армії, винним називає і самого Бутусова.

За його словами, Бутусов і сам зіграв свою роль в Іловайській трагедії, а захід в Іловайськ відбувався під егідою не так Міноборони, як МВС:

"Почему Бутусов не говорит о своем участии в Иловайской трагедии? Почему не говорит о том, что группа людей без информации, без данных разведки, без образования, без военного опыта, без малейшего представления о войне на тот момент, в угоду шкурнякам одной из ФПГ спланировала "операцию", а точнее авантюру, истинной целью которой был отжим Зугреса у Ахметова?

Кутейниково на тот момент было уже наше. Фащевка с другой стороны уже была наша. И автомобильная дорога и жд была перерезана нашими десантниками. Фактически снабжение Иловайска было перерезано. Но на это было наплевать тем, кто планировали это. Потому что Иловайск был прикрытием. Корбану нужен был Зугрес, а Иловайск был афишей и парадной вывеской для "победителей" собравшихся въехать в Киев с победой.

Почему не говорит, что именно они, в кабинете ДнепрОДА, приняли решение провести МВДшную операцию по якобы освобождению Иловайска? Без тяжелого вооружения и бронетехники. Силами добровольцев на джипах со стрелкотней. Почему не говорит о своей роли - летописца победы, тот кого наняли для освещения "окончания войны" под руководством команды Коломойского и восхождения новой военной звезды Хомчака?

Почему же он не пишет, что руководство ЗСУ не принимало участие в планируемой операции, потому что это была тема МВД, и на коммуникацию с ЗСУ потенциальные «победители» тупо забили?"

Нагадаємо, Головна військова прокуратура майже скінчила розслідування нападу на українських військових під Іловайськом 2014 року, коли було вбито 366 бійців ЗСУ.

Дані прокуратури передає УП:

Згідно висновків слідства, єдиною причиною, що призвела до Іловайської трагедії, є вторгнення збройних сил Росії в Україну та вчинення ними воєнних злочинів.

"Зважаючи на суттєві успіхи наших військ, з метою уникнення поразки терористичних організацій у третій декаді серпня 2014 року керівництвом ЗС РФ організовано пряме вторгнення регулярних російських підрозділів на територію Донецької області з одночасними артилерійськими обстрілами позицій ЗС України з Росії", - розповідають у прокуратурі.

За даними ГПУ, наймасштабніше вторгнення відбулось у ніч із 23 на 24 серпня 2014 року. Сили ЗС РФ складалися з дев’яти батальйонно–тактичних груп.

"З метою введення в оману та подальшого віроломного вбивства українських військовослужбовців на російській військовій техніці були завчасно зняті або замасковані тактичні знаки та нанесені розпізнавальні позначки українських підрозділів", - йдеться в повідомленні.

Після раптового вторгнення регулярних підрозділів ЗС РФ та їх маршу в напрямку Іловайська декілька батальйонів МВС та Нацгвардії потрапили в оточення значно переважаючих за чисельністю сил ворога.

Командування сил АТО почало перемовини з Генштабом РФ, аби відкрити українським військовим безпечні коридори для виходу з оточення, але представники російських збройних сил умисно затягували переговори, щоб облаштувати тактично вигідні вогневі позиції за маршрутом руху сил АТО.

29 серпня 2014 року за безпосередньою вказівкою та наказом командування Генерального штабу ЗС РФ російські військовослужбовці впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових, разом із трьома полоненими російськими десантниками.

донеччина скандал армія росія бутусов трагедія війна конфлікт мвс

Знак гривні
Знак гривні