Ультраправий тероризм у США: неонацист, який в'їхав у натовп, постане перед судом (ФОТО, ВІДЕО)

13 серпня, у неділю, федеральні слідчі США висунули звинувачення у вбивстві другого ступеня чоловікові, який 12 серпня спрямував свою автівку у натовп протестувальників у місті Шарлотсвілль, штат Вірджинія, внаслідок чого загинула 32-річна жінка.

момент удару

Радник президента США з питань національної безпеки Герберт Раймонд Макмастер заявив, що ця подія «відповідає визначенню тероризму».

Внаслідок наїзду 19 людей також були травмовані.

14 серпня 20-річний Джеймс Алекс Філдс постане перед судом. Він був заарештований згодом після інциденту, йому також висунули й інші звинувачення, включно з умисними пораненнями.

Нагадаємо, у місті Шарлотсвілль, штат Вірджинія, 11 та 12 серпня відбулися протести так званих white supremacists (прихильники "вищості білих людей") та контр-протести, на які вийшли місцеві мешканці.

Під час однієї з демонстрацій у суботу авто в'їхало у ходу протестувальників, які виступали проти маршу націоналістів, одна людина загинула.

Згодом у Шарлотсвіллі через протести та сутички оголосили надзвичайний стан.

Мати заявляє, що не знала, що син їде саме на white supremacy мітинг.
Учитель заявляє, що нападник іще в школі робив нацистські ремарки, в чомусь підтримував Адольфа Гітлера.
Група, до якої належав нападник, відома расизмом.
Раніше нападника помітили в цій групі, він скандував меседжі white power - "білої сили, влади".

З чого все почалося

Тисячі людей взяли участь у марші правих націоналістів під назвою «Об’єднуй Правих» (в англомовній пресі - white supremacists) у Шарлотсвіллі, багато з них приїхали з інших міст, щоб протестувати проти знесення пам'ятника генералові військ Конфедерації Роберту Едварду Лі.

під час мітингів можна помітити навіть символіку Ку-Клукс-Клану

Влада міста хоче прибрати монумент, оскільки генерал командував силами південних штатів Америки, які в роки Громадянської війни (1861–1865 рр.) виступали за збереження рабовласницького ладу.

Що відомо про нападника

Він належав до групи, що називає себе "обличчям американського фашизму" та використовував символи, які використовують неонацисти:

Текст за матеріалом Громадського, фото та відео Independent, ABS, New York Times

сша тероризм суспільство

Знак гривні
Знак гривні