Не всі смерті однакові. Скільки людей і від чого має загинути, щоб цинічні ЗМІ це висвітлили (ІНФОГРАФІКА)

Якщо від "видовищного" вулкану загинула одна людина - ЗМІ про це повідомлять із тією ж імовірністю, як якщо від голоду помруть майже 40 тисяч людей (за різних рівних умов, як-от відстань від аудиторії.).

Про це свідчать статистичні дані на основі зібраних повідомлень американських ЗМІ за 35 років.

Нижче показано статистику повідомлень американських ЗМІ за 1968-2002 роки та який відсоток загибелі людей у катастрофах вони висвітлюють.

Чим "видовищніша" катастрофа, тим частіше про неї повідомлять ЗМІ. А про щось таке банальне, як епідемія (якщо це не Ебола і вона не загрожує Заходу) або смерть від голоду - пишуть дуже рідко.

На основі того самого масиву даних за майже півстоліття виведено також співвідношення "причин смертей" та їх покриття ЗМІ за рівних інших умов (своя країна чи чужа, яка саме країна тощо).

Результат іще разючіший:

Оригінал - Our World In Data

Тут є також про знаменитий і давно відомий у медіа принцип "важливості життів", також відомий як "принцип трупокілометра". Тобто чим далі від читача відбувається трагедія, тим більше має загинути, аби про це написали

Наприклад, американські ЗМІ напишуть про одного загиблого в Західному Світі, але хіба що про 43 загиблих в Азії, 45 в Африці, 91 загиблого в регіоні Тихого океану.

інфографіка катастрофа змі суспільство

Знак гривні
Знак гривні