Росія - рекетир: іще в 1995 Дудаєв попереджав про плани Росії вторгнутись у Крим (ВІДЕО)

Тоді через Чечню Росії просто виявилося "не до того".

Росія збиралася ввести війська в Крим одразу після Першої чеченської війни, а також планувала окупацію колишніх радянських республік.

Про це в нібито невідомому раніше інтерв’ю 1995 року, опублікованому на YouTube, розповів перший президент невизнаної Росією Чеченської Республіки Ічкерія, чеченський генерал і політик Джохар Дудаєв, - передає Новинарня.

В інтерв’ю Дудаєв каже, що після Чечні російські війська мали були бути перекинуті в Крим.

“А далі Крим. Закінчувалася кампанія в Чечні, і всі ці війська повинні були перейти до Криму”, – заявив генерал, додавши, що росіяни мали плани на окупацію Естонії, Латвії, Литви, Киргизстану та Казахстану.

“У Криму ще буде бійня. Україна ще схлеснеться з Росією на непримиренних. Поки русизм існує, він ніколи не відмовиться від своїх амбіцій. От зараз під «слов’янською маркою» хочуть підім’яти Україну, Білорусь… Росія по суті справи рекетир. Вона погрозами, танками вибиває собі гроші, погрожує дати ядерну технологію Ірану. Якщо цивілізований світ не хоче цього, то хай дає Росії гроші“, – сказав генерал.

Чеченська республіка вийшла зі складу СРСР, дотримуючись процедури виходу та Конституції СРСР, і 1 листопада 1991 року обраний визнаних міжнародними спостерігачами виборах президент Джохар Дудаєв видав указ про оголошення державного суверенітету.

Однак Російська Федерація не визнала незалежність Чечні, внаслідок чого в 1994 році почалася Перша чеченська війна, яка тривала до 1996 року.

Друга війна Росії і Чечні де-факто тривала з 1999-го по 2009 рік (активні бойові дії проходили до 2000 року).

Джохар Дудаєв – чеченський військовий, державний та політичний діяч, лідер чеченського визвольного руху у 1990-х роках. Обраний президентом Чеченської республіки Ічкерія 27 вересня 1991 року.

Дудаєв був убитий ракетою, випущеного з російського штурмовика Су-25, у результаті спецоперації контррозвідки РФ 21 квітня 1996 року.

дудаєв крим росія окупація анексія історія

Знак гривні
Знак гривні