У Києві більше будують, але менше купують житло (ІНФОГРАФІКА)

Розбіжність між будівництвом і купівлею житла рано чи пізно може призвести до негативних наслідків: або бульбашка надмірного будівництва лопне, або з'являться різні "еліта-центри", які намагатимуться продавати ще незбудовані квартири задешево.

Різке скорочення купівлі житла

За даними Бізнес-цензора, у першому півріччі кількість угод на первинному ринку нерухомості в Києві скоротилася на 46%, на вторинному ринку продажу житла - на 29%.

Особливо разюче падіння на первинному ринку - тобто новозбудоване житло.

Це пов'язано не тільки з падінням рівня життя населення та складнощами при оформленні іпотеки, але і стабілізацією курсу гривні, - вважає Бізнес-Цензор.

Потенційні покупці, велика частина яких зберігає заощадження в валюті, очікують на девальвацію. Зараз пропозиція новозбудованого житла багаторазово перевищує попит.

Понад 90% покупців зараз вибирають житло за ціною до $ 30 000. Заплатити за своє житло понад $ 70 000 готові тільки 2% покупців. Традиційно найбільш затребувані на ринку однокімнатні квартири.

Загалом у січні-червні в столиці укладено 2640 угод купівлі-продажу житла, тоді як за аналогічний період минулого року - 4220.

Водночас - рекордна кількість забудови

Столичні забудовники запланували 3 млн м² житла до кінця року, - передає видання На часі. Цю ж цифру підтверджує видання Факти.

За даними Державної служби статистики, житлове будівництво зросло на 16,5%, а нежитлове — на 27,3%.

Традиційно лідером по зростанню будівництва є Київ. Більш того, столичні забудовники планують в нинішньому році встановити рекорд, здавши в експлуатацію 3 млн м² житла.

економіка інфографіка київ будівництво

Знак гривні
Знак гривні