Льодовики Антарктиди тануть не стільки через потепління, як через вітер - але внаслідок зміни клімату

Дослідники з'ясували, чому льоди західній частині Антарктики зникають настільки швидко. Австралійські дослідники вважають, що причина танення льодів - посилення вітру на протилежному боці Антарктиди.

Вітри в Східній Антарктиді можуть створювати так звані хвилі Кельвіна. Коли ці хвилі стикаються з підводним рельєфом на заході Антарктичного півострова, вони штовхають теплу воду в сторону льоду уздовж берегової лінії.

Про це пише Phys.org (англійська версія)

"Саме це поєднання доступної теплої води у відкритому морі, а також перенесення цієї теплої води стали причиною танення льоду уздовж західного антарктичного сектора за останні кілька десятиліть. Той факт, що віддалені вітри на протилежному боці Антарктиди можуть викликати таке істотне потепління підповерхневого шару, є тривожним аспектом", - підкреслив головний автор дослідження, Пол Спенс з університету Нового Південного Уельсу в австралійському Сіднеї.

В окремих регіонах середньорічні температури виростали на 3-4 градуси Цельсія, що радикальним чином змінювало місцевий клімат і приводило до танення льодів. Інтенсивність цього процесу в майбутньому, ймовірно, буде тільки посилюватися.

Чому теплі течії повернулися до берегів Антарктиди, поки не встановлено.

Можливо, причиною цього є потепління вод Тихого океану і посилення феномена Ель-Ніньо.

"Якщо ми приймемо оперативні заходи по боротьбі з глобальним потеплінням і мовчимо зростання температури, південні штормові вітри, швидше за все, повернуться до більш північного положенню. Це може сповільнити танення в Західній Антарктиді і повернути осінні і зимові дощі назад в південні частини Австралії", - додав Пол Спенс.

12 липня від льодовика Ларсена на заході Антарктиди відколовся один з найбільших айсбергів в історії. Розміри айсберга настільки великі, що він може серйозно загрожувати судноплавству в протоці Дрейка.

Переклад: Новий час

природа екологія наука антарктида катастрофа

Знак гривні
Знак гривні