Акурат до візиту Порошенка, за розкрадання на танковому заводі затримані директор і генерал ЗСУ

Детективи Національного антикорупційного бюро під процесуальним керівництвом прокурорів САП у п’ятницю, 14 липня, затримали низку посадових осіб Збройних сил України та керівників держпідприємства “Львівський бронетанковий завод”.

Про це інформує “Новинарня” з посиланням на прес-службу НАБУ.

фото Львівського порталу

Наразі затримано п’ятьох осіб: начальника ЦБТУ (Центральне бронетанкове управління – “Н”) ЗСУ Озброєння ЗСУ (генерал-майора); начальника відділу ЦБТУ ЗСУ Озброєння ЗСУ (полковника); директора та заступника директора ДП “Львівський бронетанковий завод”, також засновника ТОВ, задіяного у схемі.

Як відомо, директор ЛБЗ – Роман Тимків.

Посадовців затримали за підозрою у вчиненні злочину за ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу України (“привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”).

НАБУ пояснило, в чому полягала схема розкрадання коштів.

“В ході досудового розслідування детективи НАБУ встановили, що службові особи ЦБТУ ЗСУ Озброєння Збройних сил України у змові зі службовими особами ДП «Львівський бронетанковий завод», засновником ТОВ та за участі фірм з ознаками фіктивності розробили та реалізували корупційну схему із закупівлі запасних частин та комплектуючих до бронетанкового озброєння і техніки, чим у 2015 році вчинили розтрату бюджетних коштів на суму 28,5 млн. грн.”, – йдеться в повідомленні НАБУ.

“Суть схеми полягала у тому, що замість нових двигунів для танків Т-72 насправді було закуплено двигуни, які раніше використовувалися. До того ж ці старі, а інколи й неробочі, двигуни раніше вже були продані – у 2008-2009 роках їх реалізовували підприємствам на внутрішньому ринку як надлишкове майно Міноборони. Крім того, випуск цієї моделі двигунів припинився ще з 1990-х років, про що ініціаторам схеми було добре відомо”, – підкреслили в Бюро.

Зазначається, що розслідування за наведеними фактами детективи НАБУ розпочали наприкінці листопада 2016 року.

Роман Тимків очолив державне підприємство “Львівський бронетанковий завод” у серпні 2015 року. Його обрали за результатами конкурсу на заміщення вакантної посади.

Він був депутатом Івано-Франківської міської ради від партії “Третя сила”, засновником та директором будівельної компанії ТОВ “Екстім ЛТД”.
Як пишуть ЗМІ, Тимків є відомим забудовником Івано-Франківська та співвласником Калуського пивзаводу.

У червні 2015 року керівництво держконцерну “Укроборонпром” звільнило очільника ДП “Львівський бронетанковий завод” Олександра Остапця через “невиконання виробничих планів на підприємстві”. Його також судили за зловживання на підприжмстві.

Як відомо, сьогодні відбудеться робоча поїздка Президента України Петра Порошенка до Львівської області. У планах президента відвідини стратегічного державного підприємства «Львівського бронетанкового заводу» - пише Львівський портал (також тут).

армія скандал корупція Львів

Знак гривні
Знак гривні