СБУ розслідує можливу державну зраду чиновника Яворівського полігону

Служба безпеки України розслідує кримінальну справу за ознаками державної зради щодо одного з підлеглих керівника Яворівського полігону на Львівщині (Міжнародного центру миротворчості та безпеки). Такий висновок випливає з повідомлень ЗМІ та в прес-служби СБУ, - вважає Новинарня.

Спершу сайт “Лівий берег” з посиланням на ухвалу Шевченківського райсуду Києва від 21 червня повідомив, що СБ України підозрює в роботі на Головне розвідувальне управління генштабу ЗС Росії начальника Яворівського полігону.

За клопотанням слідчого було накладено арешт на ноутбук, мобільний телефон, три DVD-диски, флешку і папір з написом “quarto xmail.net”, на зворотному боці надрукована фраза “наказом командира військової частини А4150 від 30.12.2015 року №755”. Ці речі належать підозрюваному.

Згідно з ухвалою суду, підозрюваний упродовж 2015-2016 років на посаді начальника загальновійськового полігону Міжнародного центру миротворчості та безпеки (МЦМБ) в селі Старичі Яворівського району Львівської області, військова частина А4150, виконуючи завдання співробітників ГРУ РФ, здійснював збір і передачу відомостей військового характеру про діяльність центру.

“Під час дачі пояснень співробітникам СБ України про його конфіденційну співпрацю з ГРУ ГШ ЗС РФ він добровільно передав співробітникам СБУ клапоть паперу з написом, ноутбук, диски і паролі до програми, а також флеш-накопичувач, з допомогою яких він здійснював зв’язок з представниками ГРУ ГШ ЗС РФ”, – йдеться в рішенні суду.

Справу розслідують за ч.1 ст. 111 Кримінального кодексу (державна зрада)

Як відомо, начальником Яворівського полігону з 2011 року є полковник Ігор Слісарчук.

Однак згодом у прес-центрі СБУ заявили, що Служба безпеки України дійсно проводить досудове розслідування стосовно посадовця одного з підрозділів ЗСУ Західного регіону. Проте “інформація щодо прізвища фігуранта кримінального провадження, озвучена окремими ЗМІ, не відповідає дійсності”.

“Розслідування проходить в рамках кримінального провадження за фактом дій, які містять ознаки державної зради”, – йдеться в повідомленні.

Те саме заявила і прес-служба Міноборони, додавши, що “не відповідає дійсності інформація про проведення слідчих дій стосовно нинішнього начальника Міжнародного центру миротворчості та безпеки”.

При цьому головний редактор видання “Цензор.нет” Юрій Бутусов з посиланням на власні джерела в контррозвідці СБУ повідомив, що обшуки проводяться не у Слісарчука, а в його підлеглого.

“У зв’язках з російською військовою розвідкою підозрюється начальник полігону – це структурний підрозділ Міжнародного центру. На даний момент він ще не затриманий, стосовно нього проводяться слідчі дії, вилучення матеріалів”, – уточнив журналіст.

У прес-службі МЦМБ зазначили: “Ця особа не є начальником Міжнародного центру миротворчості та безпеки, а здійснює службову діяльність у межах іншої відповідальності і компетенції”.

армія сбу скандал львівщина

Знак гривні
Знак гривні