Що собою являє закон про деокупацію Донбасу. АНАЛІЗ+ТЕКСТ

Упродовж останнього місяця у ЗМІ з’являлися повідомлення про законопроект щодо деокупації Донбасу. Про нього, зокрема, згадував секретар РНБО Олександр Турчинов. Йшлося, зокрема, про закінчення антитерористичної операції, утім, що саме має прийти на її зміну не згадувалося. Невідомим лишався і склад авторів, що працювали над документом.

Текст закону

Концепція деокупації Донбасу from Юлія Банкова

Повний аналіз можна прочитати тут: Громадське. Наводимо основне:

Важливо, що в документі непідконтрольні українській владі частини Донецької та Луганської областей уперше визначаються окупованими, а також указується, що Росія здійснює «збройну агресію проти України та тимчасову окупацію частин її території за допомогою збройних сил РФ, які складаються з регулярних з’єднань і підрозділів, російських радників та інструкторів, іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих, контрольованих та фінансованих РФ, яку складають її державні органи, що діють у межах тимчасово окупованої території та підконтрольні Росії самопроголошені органи, що узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України».

Далі йдеться про те, що дії РФ і підконтрольних їй збройних формувань грубо порушують Мінські угоди. Це фактично перша законодавча ініціатива, яка називає Росію агресором на непідконтрольних територіях Донбасу, а також офіційно фіксує необхідність дотримання Мінська.

У документі також перераховуються порушення Росією угод, як їх бачать автори:

Недотримання режиму тиші

Поширення російського законодавства

Вимоги з боку РФ перереєструвати підприємства

Уведення рубля

Уведення тимчасової адміністрації на підприємствах

Визнання документів «ЛНР» та «ДНР»

Уся влада на цих територіях визнається незаконною. У проекті також зазначено, що Україна не несе відповідальності за протиправні дії РФ, як держави-агресора, та контрольованих нею незаконних збройних формувань.

«Але ми не кажемо лише, що Росія несе повну відповідальність, і все, бо це шлях у нікуди — до повного забуття цих територій. Ми напрацьовуємо комплекс заходів з деокупації цієї території», — пояснює один із авторів законопроекту.

Щоправда в документі ніде не зазначено, що Росія несе всю відповідальність за свої дії на окупованій території Донбасу.

Документ також надає повноваження президентові ухвалювати рішення про те, коли застосовувати ЗСУ та інші підрозділи, і в якій кількості.

Важливо, що керуватиме тепер не Антитерористичний центр на території Луганської та Донецької областей, як це було раніше, а об'єднаний штаб ЗСУ.

Усі інші військові формування повинні будуть підпорядковуватися начальникові об'єднаного оперативного штабу Збройних сил України.

В оприлюдненому законопроекті не йдеться про припинення АТО, та й більшість його пунктів носять радше декларативний характер.

Можливо, більше пояснень буде в перехідних положеннях.

закон донеччина луганщина окупація

Знак гривні
Знак гривні