Вчені створили карти руху тектонічних плит упродовж півмільярда років (ВІДЕО)

Австралійські і канадські геологи вивчили динаміку руху тектонічних плит Землі.

Відповідне дослідження опубліковане в журналі Gondwana Research.

На основі складених авторами карт поверхні планети видання The Conversation створило короткий ролик, що демонструє еволюцію тектоніки Землі в зазначений період.

Щоб зрозуміти, як рухалися стародавні плити кори, вчені звернулися до «свідків» цього процесу.

Це породи, що сформувалися в зонах колізії континентів - зіткнення і взаємодії двох плит.

При зустрічі двох континентальних плит жодна не занурюється в мантію, оскільки щільність континентальних плит порівняно невелика. Замість цього на кордоні плит кора «мнеться», і виникають гірські хребти.

Щоб визначити, як рухалися плити, вчені використовували дані палеомагнітного датування порід.

Цей метод використовує постійний зсув магнітних полюсів Землі. Породи, нагріті до точки Кюрі (для більшості досліджуваних порід це близько 500-700° C), при охолодженні «запам'ятовують» поточний напрямок ліній магнітного поля.

Також використовувалися геологічні дані про історію утворення гір, осадових порід, континентальних рифтів (розломів). Були враховані дані про гарячі потоки речовини мантії, що рухаються вертикально.

На основі цих даних учені побудували модель руху плит. Вона багато в чому відрізняється від моделей, заснованих на більш ранніх даних.

Основні відмінності стосуються обрисів гіпотетичного суперконтиненту Родінія, який імовірно утворився близько мільярда років тому, а розпався приблизно 750 мільйонів років тому.

За даними нового дослідження, території сучасної Індії і Південного Китаю не входили до складу суперконтиненту, вони швидше були «самотніми мандрівниками». А ось блок кори Конго-Сан-Франциско, на думку вчених, був частиною Родінії.

наука земля історія

Знак гривні
Знак гривні